ВКС публикува мотивите за присъдата на Кристиан Николов – осъзнавал е действията си

Крими 28.07.2023 09:08 Снимка: ДНЕС+

ВКС публикува мотивите за присъдата на Кристиан Николов – осъзнавал е действията си

Върховният касационен съд публикува мотивите за присъдата на Кристиан Николов, който блъсна и уби с джипа си журналиста Милен Цветков. Миналата седмица съдът окончателно определи 9 години затвор за Николов и 10 години лишаване от правото да шофира.

Върховните съдии обаче измениха присъдата и признаха Кристиан Николов за виновен в условията на евентуален умисъл. Според адвоката на семейството на Милен Цветков, това е пробив в съдебната практика в последните три десетилетия.

Въпреки, че е допускал настъпването на последиците Кристиан Николов не е предприел никакви действия за предотвратяването им.

В мотивите си ВКС посочва, че от интелектуална страна подсъдимият е съзнавал общественоопасния характер на деянието поради липса на ментални предпоставки, които да сочат обратното; предвиждал е настъпването на общественоопасните последици поради начина, по който е реализирал управлението на колата, с конкретните характеристики на пътната обстановка в процесния момент, при ярко нарушение на пътните правила с превозно средство, което само по себе си е смъртоносна сила.

От волева страна е допускал настъпването на противоправния резултат поради липсата на каквито и да са положителни фактори, които да му дават обоснована увереност, че произшествието може да бъде избегнато. Въз основа на така изложеното е направен извод за наличието на евентуален умисъл при извършване на престъпното деяние.

С приспадането на излежаното досега, на Николов му остават около 6 години и половина зад решетките.

Цялото решение ТУК 

CHF CHF 1 2.07229
GBP GBP 1 2.28245
RON RON 10 3.93662
TRY TRY 100 6.26186
USD USD 1 1.81482