Вандали вилняха в крепостта Червен край Русе

Крими 21.02.2024 17:35 Снимка: БТА

Вандали вилняха в крепостта Червен край Русе

Част от табелите са изтръгнати от местата им, други са с отлепени принтове, трети са заличени със спрей или надраскани с графити

Неизвестни лица са унищожили табелите на Средновековната крепост Червен край Русе, съобщиха от Регионалния исторически музей в Русе. Част от тях са изтръгнати от местата им, други са с отлепени принтове, трети са заличени със спрей или надраскани с графити. Виновниците все още не са установени

 

Крепостта от Второто българско царство се извисява в скалите над река Черни Лом и е била и седалище на Червенската митрополия след 1235 г.

От музея припомнят, че през 2022 г. по проект "ArcheoDanube", реализиран по програмата за транснационално сътрудничество "Дунав" 2014-2020, са поставени 14 табели за около 10 000 лв., а налични са били други 12.

Сред тях има планове на обекта, изображения - възстановки на отделни части - замък на болярина, архиепископска църква, стражева кула. Новите табели подчертаваха контекста на находките, които се пазят в музея, показваха от кое място са, какво е значението им. Всички табели бяха на два езика, а повечето от тях - снабдени с QR код за повече информация.

Щетите са в процес на изясняване. Предстои комисия от музея да установи кои от съоръженията могат да се ремонтират и кои трябва да се поръчат отново.

Историята на крепостта Червен

Любителите на исторически забележителности в България знаят крепостта Червен като една от задължителните за посещение. Тя се намира на около 35 км южно от Русе, в рамките на природния парк Русенски Лом. Има сведения, че на това място през VI в. сл.Хр. е съществувала голяма ранновизантийска крепост. Тя била част от средния от трите отбранителни пояса, които изгражда император Юстиниан, за да спира варварските нашествия от север. Просъществува обаче едва няколко десетилетия. През периода на Първото българско царство (VII - XI в.) на нейно място се появява малко селище, като от него са намерени и находки от археолозите.

Същинският си разцвет крепостта достига през Второто българско царство (ХІІ-ХІV в.), най-вече при управлението на царете от династията Тертер. Тя е била родово владение на Георги Тертер. През тези два века дори Червен се счита за втори по значимост духовен и административен център след Царевец.

В най-добрите си години на територията на Червен е имало голям феодален дворец, 16 църкви, множество жилища, работилници, две подземни водоснабдителни съоръжения, улици... Знае се, че там са били развити редица занаяти, които са били предпоставка и за голямо търговско средище - добив и обработване на желязо, златарство, строителство, художествени занаяти и др.

Крепостната кула от XVI век е почти напълно запазена и именно тя е впечатлила създателите на сериала "Игра на тронове". Тя е използвана и като модел при възстановяването на Балдуиновата кула на Царевец.

Крепостта е исторически обект и е отворен за посещение през цялата седмица. Входът е срещу символична сума, а има и екскурзовод.

CHF CHF 1 2.0066
GBP GBP 1 2.32757
RON RON 10 3.93298
TRY TRY 100 5.43804
USD USD 1 1.79599