Уволниха прокурорка, осъдена за склоняване на своя колежка да прекрати дело срещу врачка

Крими 03.05.2024 10:40 Снимка: ДНЕС+

Уволниха прокурорка, осъдена за склоняване на своя колежка да прекрати дело срещу врачка

Името на Райна Бачева не за първи път попада в медиите заради опити да оказва натиск по различни казуси

Прокурор Райна Бачева от районната прокуратура в Перник, осъдена за склоняване на своя колежка да прекрати дело срещу врачка, бе окончателно освободена от съдебната система. Тричленен състав на Върховния административен съд отхвърли жалбата на обвинителката срещу решението на Прокурорската колегия, с което е уволнена поради осъждането ѝ, независимо от факта, че е поискала възобновяване на наказателното дело срещу нея, предаде Lex.bg.

На 6 юли 2023 г. Върховният касационен съд остави в сила присъдата на апелативните съдии, с която Бачева е осъдена условно на 6 месеца затвор с 3-годишен изпитателен срок заради това, че е склонявала своя колежка да прекрати дело срещу врачка, както и за осуетено разследване за инцидент на пътя. Пет дни по-късно - на 11 юли, Бачева внася в Прокурорската колегия искане да бъде освободена от съдебната система.

На 21 юли с.г. тя подава още една молба за напускане като посочва, че от медиите научила за влязлото в сила осъдително решение срещу нея.

След три дни - на 24 юли, следва трета молба от Бачева, този път вече не иска да напуска, а моли Прокурорската колегия да отложи освобождаването ѝ, защото е поискала възобновяване на наказателното дело срещу нея, както и искане за спиране на изпълнението на присъдата.

На 25 юли Комисията за атестирането и конкурсите е разгледала първите две молби - за напускане, като взема решение да предложи на Прокурорската колегия да ги остави без уважение.

На следващия ден - 26 юли, се провежда заседание на Прокурорската колегия, на което се вземат няколко решения във връзка с Райна Бачева. Най-напред колегията оставя без уважение подадените от нея две оставки, както и молбата за отлагане на решението за освобождаването ѝ заради искането за възобновяване на делото, а след това единодушно решава да я уволни заради влязлата в сила осъдителна присъда.

Бачева обжалва решенията пред ВАС, където са образувани две дела. Едното е за двете оставки, а другото е за освобождаването ѝ и отказа този въпрос да бъде отложен. Първото е спряно, докато не приключи второто, по което сега тричленен състав отхвърля жалбата на Бачева. 

ВАС посочва, че с влизането в сила на 6 юли 2023 г. осъдителна присъда са налице предпоставките на чл. 165, ал. 1, т. 3 от Закона за съдебната власт (ЗСВ), според който магистрат се освобождава от длъжност с влизане в сила на присъда, с която е наложено наказание лишаване от свобода за умишлено престъпление.

В конкретния казус към датата на решението на Прокурорската колегия са изпълнени предпоставките на чл. 165, ал. 1, т. 3 от ЗСВ, посочва ВАС и допълва, че въпросното решение е прието в условията на обвързана компетентност. Това е така, защото след влизане в сила на осъдителната присъда, за Райна Бачева не съществува правна възможност да продължи да осъществява правомощията си като прокурор, казва тричленният състав.

Разследването за въпросната врачка, представяща се като Гюлшен, тръгва от разказ на студент, борил се живота на майка си, за което дал огромна сума пари. Впоследствие срещу врачката са подадени жалби и от други хора. 

През 2019 г. тогавашният главен прокурор Сотир Цацаров внесе в Прокурорската колегия на ВСС искане за временно отстраняване от длъжност на прокурор Райна Бачева, тогава практикуваща в Районната прокуратура в Благоевград. Искането на Цацаров е във връзка с повдигнатото ѝ обвинение за осуетяване на наказателно преследване спрямо лице, причинило средна телесна повреда по непредпазливост при пътно транспортно произшествие.

През 2017 г. името на Бачева се завъртя в медиите и покрай ходатайстване от нейна страна да бъде назначен на работа неин приятел в охранителна фирма в Благоевград. 

А през 2016 г. пък Райна Бачева влезе в новините заради привикване на полицай, който да прикрие пътно нарушение на сина ѝ, като му наредила "повече този автомобил да не се спира". 

Още по темата

CHF CHF 1 2.05143
GBP GBP 1 2.3227
RON RON 10 3.9295
TRY TRY 100 5.60689
USD USD 1 1.83027