Тихомир Безлов: Акцията на ДАНС изглежда като предизборно усилие

Крими 04.04.2024 12:54 Снимка: ДНЕС+

Тихомир Безлов: Акцията на ДАНС изглежда като предизборно усилие

Историята "ГДБОП срещу Митници" се повтаря и течеше през последните 30 години - едните хващат другите, едните намират, другите губят доказателства. Не знам, защо си мислим, че нещо драматично се е променило, коментира Тихомир Безлов, Център за изследване на демокрация, експерт по сигурност, в интервю пред БНР.

В предаването "Преди всички" той коментира вчерашната шумна акция на ДАНС, разпита и ареста на шефката на Агенция "Митници" Петя Банкова, но всъщност се оказа, че тя не е арестувана, а само е разпитана в КПКОНПИ.

"За съжаление едно от нещата е, че като дойде нов министър и правителство започваме да сменяме всичко – ГДБОП, ДАНС, митници, НАП и не само директори и шефове, а до началници на РПУ-та сменяме. И  това го гледахме в продължение на целия преход", сподели мнението си Безлов.

И даде пример с наши партньори – Южна Европа – Гърция: 

"И там същото се случва след избори. За съжаление не се създават професионално стабилни институции. Защо искате ДАНС да не ви "сготвят", за съжаление".

Той сподели, че не знае откога действа тази група, на Паскал, заради която вчера бе акцията на ДАНС: 

"За мен беше изненада тази промяна при положение, че беше обявено че ще се сливат НАП и Митници. За акцията вчера нямаше нищо официално, нито участие на прокуратурата. Информацията идваше някак си подхвърлена през медиите. Нищо официално не беше съобщено и предположенията за какво е тази акция, идваха през медийните коментари".

Безлов припомни, че Николай Николов, известен като Паскал, е известна фигура: 

"Проблемът е, че това, което се знае, че не е активен фактор в цигарената контрабанда, неговото е стара слава. Последното известно нещо за него е от 2015 г. Опитен полицаи коментира, че Паскал е учил Доктора. Всичко изглежда като предизборно усилие. Това, което вероятно ще стане ясно днес, е в какво реално е обвинен началника на Митниците. Лично моето очакване е по-скоро, че това е традиционна претоплена тема. Обикновено като дойдат избори започваме с контрабанда на цигари, изваждат се стари имена, минава някакво време и го забравяме", коментира експертът по сигурност в ЦИД.

И за успехите и неуспехите на постигнатите резултати от шефката на Митниците, той коментира, че "разбитият канал със 170 кг кокаин" и "150 мастербокса в Пазарджишко" са шаблони.

"Обясняваме колко сме успешни. В България два, три пъти годишно се задържа едно такова количество кокаин, обикновено не е за нашия пазар. Митницата си следи профилите и са видели, че този контейнер се отклонява – рисков е, и са го проверили. За да кажем дали нещо е успешно трябва да мине поне една година, а да кажеш, че си направила чудеса за месец и половина е несериозно", каза Безлов.

"Шефката на Митниците е назначена на 20 февруари т. г. при положение, че предстои ротация и не е свързана с приходната администрация и е човек, който никога не е имал ръководни позиции и оперативни функции", обясни още експертът по сигурността.

За откритото скривалище на оръжие в южна България, предназначено за терористичен акт в Западна Европа, по информация на "Шпигел", той коментира, че при този поток на мигранти, включително палестинци, е нормално да използват логистиката по пътя си към Европа. 

"Факт е, че сигналът идва отвън, от чужди служби", каза Безлов – "Начинът, по които е укрито оръжието показва недостатъчен професионализъм".

CHF CHF 1 1.98461
GBP GBP 1 2.28258
RON RON 10 3.93116
TRY TRY 100 5.59045
USD USD 1 1.80361