Софийският районен съд пусна Кърджилов от ареста без мярка

Крими 02.08.2020 15:45 Снимка: ДНЕС+

Софийският районен съд пусна Кърджилов от ареста без мярка

Свидетелските показания на жената с бастуна били под въпрос, деянието не било престъпно хулиганство

Софийският районен съд отхвърли иска на Прокуратурата за задържане под стража за Петър Кърджилов. Предстои Кърджилов да бъде върнат в ареста и от там освободен. Решението на съда подрежи на обжалване пред СГС в 3-дневен срок. Ако има обжалване, ще се гледа вторник, 11 август 10 ч., съобщава БТВ.

Кърджилов беше задържан след като лисна вода или друга течност в лицето на възрастна жена, с чиято теза за протестите не беше съгласен. Тя му отговори с удар с бастун, а той го издърпа от ръцете ѝ. Впоследствие на кадрите на Нова ТВ се видя как той беше издърпан от други протестиращи, които го удържаха да не я нападне физически. В крайна сметка се намеси и полицията.

Първоначално протестиращите излязоха с тезата, че не го познават, не са го виждали и е провокатор, пратен да ги очерня с действията си. По-късно обаче Кърджилов беше разпознат като едно от видните лица на протеста, а по собствените му думи – вещите и документите му са в една от палатките.

След това възрастната жена беше обвинена, че е пратена там да ги дразни, да ги обижда, да им говори да се махнат от Орлов мост и да тъпче тяхна арт инсталация „ОСТАВКА“, написано с наскубана трева. Нова ТВ пък бяха обвинени в нарушаване на журналистически стандарти, защото са дали думата и на жената, вместо да отразяват единствено протестиращите и техните искания.

Има противоречия и установени като неистини твърдения в доказателствата на жената - Лиляна Тасева, което поставя под съмнения целите ѝ свидетелски показания, смятат магистратите.

Проявата представлява единствено административно нарушение, а не престъпно хулиганство с изключителна дързост. Затова няма налице основания за каквато и да е била мярка за неотклонение.[**sorce_name**]

CHF CHF 1 1.81752
GBP GBP 1 2.16509
RON RON 10 4.04448
TRY TRY 10 2.38545
USD USD 1 1.66241