След голо видео вместо пари: Жена стана жертва на изнудване от гадателски сайт

Крими 12.02.2024 16:27 Снимка: ДНЕС+

След голо видео вместо пари: Жена стана жертва на изнудване от гадателски сайт

Последните измами са чрез различни приложения в социалните мрежи, предупреждават от полицията

Жена на 48 години подаде сигнал в полицейското управление в Шумен, че е изнудвана месеци наред, след като през юни миналата година се свързала с интернет сайт за астрология, който предлагал и гадания с карти, съобщиха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР.

След комуникация с хора в сайта, жената поискала да ѝ гадаят с карти. Цената, която ѝ обявили за услугата, била 4000 лева. Тя казала, че не разполага с такава парична сума. "Гадателите" ѝ предложили да намалят цената на 800 лева, ако си направи видео без дрехи и да им го прати. Жената се съгласила. Веднага след като им изпратила видеоклипа започнали да я изнудват. Поискали сумата от 10 000 лева, за да не публикуват видеото в интернет пространството. До началото на февруари жената превела на вноски 2000 лева, но заканите продължавали.

За извършено престъпление по чл. 213 А от Наказателния кодекс е образувано досъдебно производство, пише БТА.

От Областната дирекция на МВР напомнят на хората да не бъдат доверчиви при комуникацията си с непознати в интернет, да не предоставят лични данни, свои снимки и да не вярват на "изгодни" предложения. През годините измамниците стават все по-ловки и хитри. Ориентират се бързо в динамичната среда и предвид търсенето на определени услуги изготвят хитри схеми за сценарии за измами. Последните измами са чрез различни приложения в социалните мрежи, предупреждават от полицията в Шумен.

Оттам предупредиха, че продължават опитите за измами по различни канали в интернет.

CHF CHF 1 2.05078
GBP GBP 1 2.31374
RON RON 10 3.9295
TRY TRY 100 5.57012
USD USD 1 1.82993