Сигнал за купен вот: Задържани в плевенското село Буковлък

Крими 02.10.2022 17:31 Снимка: ДНЕС+

Сигнал за купен вот: Задържани в плевенското село Буковлък

Жандармерията влезе в къща в плевенското село Буковлък и задържа двама души след сигнал за покупко-продажба на гласове.

В петък в плевенското село бяха открити изборни списъци и лични данни на избиратели. Хората там се оплакаха, че полицията ги репресира и дори им пречи да гласуват, предава бТВ.

Кметът на Буковлък Георги Божинов бе предупреден, че срещу него има сигнал за купуване на гласове, но той отрече.

„Искам да попитам органите на реда какво сме направили толкова, за да има толкова присъствие на полиция в село Буковлък. Мен лично вчера ме извикаха, че съм обещал на съселяни по един кубик дърва като кмет на селото. Не е вярно, няма как да обещаеш нещо, което го нямаш“, заяви Божинов.

По думите му хората са се уплашили да излязат да гласуват, защото от сутринта има жандармерия и разследващи.

„Ние сме репресирани от полицията. Няма купуване, няма продаване. Кой какво е казал, това е грозно. Всичко върви спокойно, няма напрежение по улиците. Напрежението го прави полицията“, каза още Георги Божинов.

Има задържан и в Нови пазар. Това е мъж на 51-годишна възраст. От ОДМВР съобщиха, че след получен оперативен сигнал  малко преди обяд полицейски служители са извършили претърсване на пет адреса на територията на Нови пазар. Намерени и иззети са списъци с ръкописно написани имена и други лични данни на лица. Освен тях, криминалисти иззели мобилни телефони, СИМ карти и парична сума.

Случаят е докладван на прокурор от Районна прокуратура-Шумен. Работата по образуваното бързо производство за извършено престъпление продължава под надзора на прокуратурата.

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648