Съдят земеделски производител от Търговище за неплатени данъци в особено големи размери

Крими 25.06.2020 11:53 Снимка: ДНЕС+

Съдят земеделски производител от Търговище за неплатени данъци в особено големи размери

Окръжната прокуратура в Търговище внесе обвинителен акт в съда срещу  Веселин Г. Той ще носи наказателна отговорност за извършено престъпление по член 255, ал. 3 от Наказателния кодекс, след като избегнал установяването на данъчни задължения в особено големи размери чрез документи с невярно съдържание и потвърждаване на неистина в подадена справка-декларация по Закона за ДДС.

44-годишният подсъдим бил регистриран като земеделски производител през юни 2011 г. с наета от него нива от 13 дка. Декларирал, че е засята със слънчоглед. През периода на регистрацията си като земеделски производител Веселин Г. не е засаждал и произвеждал земеделска продукция и не разполагал със селскостопанска техника, база и транспорт, установило разследването по случая.

През юли 2011 г. 44-годишният мъж решил да търгува с пшеница. Свързал се с различни производители и продавачи на зърно и успял да се снабди с 400 тона пшеница. Тъй като не разполагал с документи за произхода на пшеницата, нямал право да ползва и данъчен кредит, а трябвало да заплати дължимия ДДС в полза на фиска.

Тогава се свързал с фирма, на която да продаде 400-те тона жито. Искал обаче да създаде илюзията, че вече е платил дължимия ДДС.

За целта се снабдил с две фактури с невяно съдържание от друга фирма. В хода на образуваното досъдебно производство станало ясно, че същата фирма никога не е издавала такива фактури, както и че между дружеството и подсъдимия не е осъществявана сделка.

На 12 август 2011 год. Веселин Г. подал справка-декларация в ТД на НАП в Търговище. Въпреки че дължимият ДДС не бил платен, подсъдимият приспаднал пълния му размер – 23 360 лева, без да има право. След извършена ревизия на данъчните това било установено и прокуратурата повдигнала обвинение на земеделския производител за данъчно престъпление по член 255 от НК.

Направената справка на съдимостта на подсъдимия показала, че той е осъждан три пъти за престъпления от общ характер.

Предстои Търговищкият окръжен съд да насрочи делото за разглеждане.

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448