Съдът търси още пострадали от румънския автобус - ковчег за четирима

Крими 26.12.2022 14:13 Снимка: ДНЕС+

Съдът търси още пострадали от румънския автобус - ковчег за четирима

През януари Великотърновският окръжен съд ще се опита за даде ход на делото за тежката катастрофа с румънски автобус край с. Куцина, в която загинаха четирима пътници, а петима получиха тежки травми.

В края на ноември разпоредителното заседание бе отложено, тъй като двама от ранените в мелето и наследниците на един от загиналите не бяха редовно призовани, а това е съществена процесуална пречка за даване ход на делото. Единственият обвиняем е шофьорът Дженгиз  Джан, който със 130 км/ч. заби рейса с туристи в лека кола и крайпътно дърво на връщане от Истанбул.

Над 10 милиона евро кръвнина са предявени до момента от семействата на загинали в ужасяващата катастрофа в нощта на Преображение. 

Най-сериозна сума за морални вреди и имуществени щети - над 8 милиона евро, предявиха близките на загиналата румънка Елена Чапота. Само за детето й, останало без майка, румънските адвокати поискаха 5 милиона евро и по 1000 евро на месец пенсия за издръжка. По 1 милион пък са исковете за майката на жертвата и двамата й братя. без разходите за транспортиране на тялото й и погребение.

Наследниците на стюардесата в катастрофиралия автобус Николета Лоредана Матара оцениха загубата си на 2 млн. евро, а матириалните вреди бяха посочени в леи.

За 50 хиляди евро морални вреди претендира и един от тежко ранените - Мариуш Аритена. Сумата за морални и имуществени щети срещу шофьора Дженгиз Джан и застрахователната компания, която трябва да бъде привлечена като граждански ответник тепърва ще набъбва още.

 

Произшествието стана в нощта на Преображение на пътя Велико Търново - Русе между селата Поликраище и Куцина. Тогава автобус с 34 пътници и двама шофьори се връщал към северната ни съседка след екскурзия в Истанбул. Внезапно летящият с висока скорост рейс се отклонил в дясно, първо помел спряла на отбивка кола с включени фарове, а след това се разбил с дясната си част в крайпътно дърво и спрял след още 140 м. Зад волана бил 35-годишният турчин Дженгиз Джан.

Делото е образувано по обвинителен акт на Окръжна прокуратура - Велико Търново, с който подсъдимият Джан е обвинен в това, че на 06.08.2022 г., около 01.30 ч., при управление автобус Мерцедес, регистриран в Република Румъния, нарушил правилата за движение, като се движил със скорост от 130 км/ч. при разрешени 80 км/ч. и в резултат причинил смърт и телесни повреди на повече от едно лице, а именно: смъртта на трима румънски граждани и един турски гражданин и средни телесни повреди на четирима румънски граждани и един турски гражданин, пътували в автобуса.

Шофьорът на автобуса - ковчег чака правосъдие в ареста.

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648