Рецидивист от затвора поръчал покушение с киселина срещу жена от Провадия

Крими 10.06.2020 13:03 Снимка: ДНЕС+

Рецидивист от затвора поръчал покушение с киселина срещу жена от Провадия

След активни полицейски действия, криминалисти от ОД на МВР – Варна разкриха и предотвариха подготовката на тежко престъпление против личността. Млада жена от Провадия е трябвало да бъде залята с киселина. Установено е, че потенциалната жертва е била наблюдавана и е предстояло срещу нея да бъде извършено тежкото посегателство.

Данните събрани в хода на разследването сочат, че вероятният поръчител е мъж на 38 г., който е живял на семейни начала с жертвата. Същият, към момента, се намира в Затвора, където е задържан по обвинение за друго престъпление.

По време на операцията са задържани 17 души – 15 мъже и 2 жени, на възраст между  18 г. и 48 г., като сред тях има едно непълнолетно лице. На три адреса във Варна и областта са намерени и иззети различни количества високорискови наркотици.

Работата по документиране и доказване на извършеното престъпление продължава под надзора на Окръжната прокуратура във Варна.

От Апелативна прокуратура във Варна уточняват още, че жертвата е трябвало да бъде залята с киселина, за да „се мъчи цял живот и да не я погледне друг мъж“.

Подозрението, до което водят данните, е, че поръчката е била отправена от Б. В.- мъж с богато криминално и съдебно минало, който е живял на семейни начала с жертвата. Той се намира в затвора, където е задържан под стража по обвинение  за друго престъпление.

Данните сочат, че предложение да извършат обезобразяване на жертвата било отправено към няколко души. Всички те са приемали да я извършат.След изпълнението й извършителят щял да получи 1000 лева и амфетамини.

Част от хората, с които са водени разговорите за поръчковото заливане с киселина, са наркозависими. Някои от тях са дали привидно  съгласие заради обещаните наркотици от заподозрения като поръчител.  Наети били и хора, които да следят поведението на нарочената за заливане с киселина жена. След като жертвата не била намерена от преследвачите й, поръчителят насочил своите действия от затвора за издирване на нейни близки, които също да бъдат залети с киселина.

За да бъде предотвратено престъплението против личността, на 9 юни е била проведена специализирана полицейска операция на територията на Провадия Долни чифлик и село Дъбравино. Като съпричастни към планирането на престъплението са задържани 17 души, сред които и две жени. На три адреса са намерени и иззети високорискови наркотични вещества. Материалите са докладвани на дежурен прокурор, като в момента се извършват активни процесуално-следствени и оперативни действия за доказване на престъпната дейност.

При събиране на достатъчно доказателства и след преценката им Окръжната прокуратура във Варна ще привлече към наказателна отговорност някои от задържаните засега за 24 часа лица. По случая работят и прокурори от Районната прокуратура във Варна.

CHF CHF 1 1.83044
GBP GBP 1 2.17464
RON RON 10 4.03738
TRY TRY 10 2.51315
USD USD 1 1.72639