Прокурорът Георги Асенов арестуван за хулиганство в Плевен

Крими 06.07.2020 09:16 Снимка: ДНЕС+

Прокурорът Георги Асенов арестуван за хулиганство в Плевен

Чистим България и къщичката си, написа в туитър Иван Гешев, който само преди 3 седмици му даде акта за встъпване в длъжност във ВКП

 

 

Върховният прокурор Георги Асенов е арестуван и обвинен за хулиганство в събота, защото вилнял в болницата в Плевен, съобщиха от държавното обвинение в неделя.

Това се случва по-малко от месец след като Асенов получи лично от главния прокурор Иван Гешев акт за встъпване в длъжност във Върховната касационна прокуратура, показа проверка на “24 часа”.

“Възмутително и недопустимо поведение за висш прокурор! Законът е един за всички и всички са равни пред него. Още повече, ако си полицай или магистрат - съдия, прокурор или следовател. Времето на двойните стандарти свърши! #ЧИСТИМ България и къщичката си!”, написа в туитър Иван Гешев.

В събота полицията в Плевен получава сигнал за груби хулигански действия на мъж в болницата. Когато пристигнали на място, служителите на МВР се изненадали, защото това бил прокурорът Георги Асенов, който доскоро беше в окръжна прокуратура, а от 10 юни е във Върховната касационна прокуратура.

Асенов се държал грубо със служителите на охранителната фирма, която пази болницата. Отказал да спазва правилата за достъп и им наредил да напуснат. Дори започнал да удря със служебната си карта един от пазачите по лицето. Колегите му се опитали да го озаптят. Тогава Асенов грабнал телефона на един от тях и го счупил.

"Знаете ли кой съм аз, бе? Ще видите какво ще ви се случи, аз съм прокурор!", крещял Георги Асенов. Заради него в нощта срещу неделя в Плевен са изпратени негови колеги от София, следователи и дори ръководителят на градската прокуратура Илияна Кирилова.

Магистратът от Върховната касационна прокуратура е задържан в полицията. Може би колегите му ще искат да остане за постоянно в ареста. 

"Прокуратурата на Република България е категорична, че подобни прояви са несъвместими със задълженията и отговорностите, които имат българските магистрати и в частност прокурорите, поради което ще предприеме действия по тяхното санкциониране и недопускане. Спрямо Георги Асенов ще бъде образувано дисциплинарно производство за нарушение на разпоредбите на Кодекса за етично поведение на българските магистрати", пишат от пресцентъра на прокуратурата.

Георги Асенов беше кандидат за окръжен прокурор на Плевен през 2017 г., но Висшият съдебен съвет не го избра за поста. Той беше и кандидат за член на кадровия орган на съдебната власт през 2012 г. През 2009 г. е искал да стане съдия, но и тогава не се е получило.

Асенов има 23 г. стаж като прокурор. завършил е право в Академията на МВР, тогава Висш институт, през 1992 г. Минал е всички нива в йерархията на прокуратурата. Досега срещу него не е имало жалби от граждани и негови колеги за нарушаване на етичните правила на магистратите. Водил е едни от най-тежките разследвания в Плевен, включително и това за убийството на местния сутеньор Марио Иванов, който е убит през 2003 г. в хотел и е бил на една маса с бившия председател на районния съд в града, както и с един от известните свещеници тогава. Асенов беше наблюдаващ прокурор и по делото срещу неговия колега Георги Велков, който беше арестуван с подкуп преди повече от 10 г. и в крайна сметка беше осъден условно.

На 10 юни Георги Асенов и двама други прокурори бяха в кабинета на Иван Гешев, за да получат актовете си за встъпване във Върховната касационна прокуратура. След 3 седмици работа в София той е арестуван заради хулиганството в болницата./24 часа

CHF CHF 1 1.81617
GBP GBP 1 2.17187
RON RON 10 4.04808
TRY TRY 10 2.36798
USD USD 1 1.65077