Прокуратурата разследва МВР защо е съобщило за ареста на шпионите от "Арсенал"

Крими 08.10.2021 13:40 Снимка: ДНЕС+

Прокуратурата разследва МВР защо е съобщило за ареста на шпионите от "Арсенал"

Окръжна прокуратура Стара Загора се е самосезирала и образувала производство за разгласяване на информация, която представлява следствена тайни и е изнесена без разрешение на наблюдаващия прокурор. Става въпрос за информацията, която дойде вчера от МВР за операцията по залавянето на тримата чужди граждани, които са осъществявали шпионаж в "Арсенал" - Казанлък.

В тази връзка ще бъдат разпитани служители на МВР, ДАНС и др. и ако се съберат достатъчно доказателства ще се предприемат съответните действия за търсене на наказателна отговорност от виновните лица.

На 7 октомври 2021 г. Окръжна прокуратура - Стара Загора се самосезира и образува досъдебно производство за извършено престъпление по чл. 360 от НК - разгласяване на информация, представляваща следствена тайна по образувано вече досъдебно производство.

Припомняме, че досъдебното производство за шпионаж се ръководи от Районна прокуратура - Стара Загора, а за операцията по задържането на двамата литовци и руснака бе съобщено от пресцентъра на МВР.

"Разпространената информация би застрашила националната сигурност на страната, може да попречи на разследването и за реализирането на наказателна отговорност на виновните лица. Данните са изнесени без разрешение на наблюдаващия прокурор от Районна прокуратура - Стара Загора по смисъла на чл.198, ал.1 от НПК - материалите от разследването не могат да се разгласяват без разрешение на прокурора", пише в съобщението от днес за образуваното ново производство от прокуратурата спрямо МВР и ДАНС.

Припомняме, за единствения по-голям такъв случай, за който властите обявиха като разкрит, касаеше група от български граждани, някои от които на високи постове в Министерство на отбраната, работили в полза на Руската федерация. Самата група е била ръководена от бивш шеф на Военно разузнаване. Залавянето на групата стана през март месец тази година и случаят влезе в оборот на предизборната кампания. Тогава за залавянето на групата бе съобщено на нарочен брифинг на прокуратурат с участието на главния прокурор Иван Гешев, въпреки че информация за самата операция бе изтекла в медиите още предния ден.

На този етап няма информация до къде е стигнало разследването, но не е влязло все още в съдебна фаза.

След като през април месец Чехия разкри, че инцидент с двама загинали от 2014 г. във военен завод, е саботаж от страна на ГРУ с разкрития се включи и българската прокуратура.

От прокуратурата обявиха, че са открили връзка между взривове в България и опитите за отравяне на Емилиан Гебрев и още двама души, сходство е установено при четири от тях в периода от 2011 до 2020 г. Разследванията са размразени, но и по тях няма информация за развитието им.

В края на август тази година стана инцидент в завод "Арсенал", при който загина един работник./news.bg

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648