Прокуратурата не установи да са подслушвани политици

Крими 19.07.2021 18:36 Снимка: ДНЕС+

Прокуратурата не установи да са подслушвани политици

Софийска градска прокуратура (СГП) е приключи разследването за това дали са били подслушвани политици, като е прекратила образувано досъдебно производство за извършено престъпление по чл. 339а, ал.1 от НК, тъй като не са намерени доказателства за незаконни действия.

Делото бе образувано, след като СГП се самосезира по медийни публикации. Скандалът тръгна от изказване на съпредседателя на "Демократична България" Атанас Атанасов, но и други политици от опозицията се включиха с твърдения, а и със списъци, че са били подслушвани. Потвърди и лично служебният министър на МВР Бойко Рашков. Подобно твърдение направи и служебният министър Стефан Янев.

Разследването е извършено от Национална следствена служба (НСлС), която не е установила нарушения, извършени от служители на ДАНС, ГДБОП-МВР, Дирекция "Вътрешна сигурност" (ДВС) в МВР, във връзка с процедурите по искане, разрешаване и прилагане на специални разузнавателни средства, както и при съхраняването и унищожаването на информация, придобита чрез СРР-та.

Не е установено използване на СРС спрямо представители на политически партии.

Изискана е била информация от всички компетентни органи - ДАНС, ГДБОП и ДВС.

Единствено проверката на ГДБОП установява две искания за прилагане на специални разузнавателни средства (СРС) по две досъдебни производства с дадено разрешение от Специализирания наказателен съд. Те са били образувани за извършени престъпления от общ характер - разпространение на тютюневи изделия без акцизен бандерол и за организирана престъпна група, занимаваща се с производство на високорискови наркотични вещества - марихуана и амфетамини, и последващото им разпространение в страната. След констатиране на факта, че лица, за които са прилагани СРС, са кандидати за народни представители, те са били прекратени, а материалите са докладвани в Специализирана прокуратура.

Според информацията от ДАНС при лицата, спрямо които са прилагани СРС от Държавна агенция "Технически операции" (ДАТО) няма съответствие с обявения списък на кандидатите за народни представители за 45-ото Народно събрание на интернет страницата на Централна избирателна комисия. Извършените проверки от Дирекция "Вътрешна сигурност" (ДВС) на МВР и в Националното бюро за контрол на специални разузнавателни средства (НБКСРС) завършват със същата констатация.

Извършена е и изрична проверка за прилагане на СРС по отношение на президента, вицепрезидента, на бивш министър-председател, както и на министър-председателя на служебното правителство. Данни за използване на СРС спрямо тях също не са били установени, посочват от прокуратурата.

В хода на разследването на Софийска градска прокуратура са използвани всички възможни способи, предвидени в Наказателно-процесуалния кодекс за събиране и проверка на доказателства, като не е установено нерегламентираното прилагане на специални разузнавателни средства по отношение на политици и депутати.

Поради липса на доказателства за извършено престъпление досъдебното производство е прекратено./news.bg

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448