Повдигнаха обвинения на шофьора-убиец, Кирил Рашков все още не е разпитан

Крими 25.09.2011 14:30

Повдигнати са обвинения за причиняване на умишлена смърт при ПТП на 55-годишният шофьор, който уби 19-годишния Ангел Петров от село Катуница, заяви окръжният прокурор на Пловдив Иван Даскалов. Разпоредена е проверка и ревизия на доходите на Кирил Рашков като физическо лице от главния прокурор на Република България. Това е и едно от основните искания на жителите на село Катуница, които внесоха подписка в Областната дирекция на МВР днес.

55-годишният шофьор бе задържан снощи в 11 часа на границата с Република Турция. Той е в ареста за 72 часа. Предстои прокуратурата да реши дали да внесе искане за най-тежката мярка - задържане под стража. Образувани са още 4 досъдебни производства. Две от тях - срещу неизвестен извършител - за палежите на две от къщите и два от автомобилите на Кирил Рашков. Другите две са за причиняване на средна телесна повреда на тримата блъснати полицаи. Задържани са двама за 72 часа.

Общо 127 са задържаните след снощните ексцесии в село Катуница. 101 от тях са разпитани, образувани са 28 преписки за дребно хулиганство, данните обобщи главният секретар на МВР Калин Георгиев. Той уточни, че Кирил Рашков и семейството му са били изведени от домовете им снощи, за да се избегне нарастване на напрежението. Ромският бос е на разположение на полицията и може да бъде разпитан, но все още не са му снети показания, допълни Георгиев. Той бе категоричен, че органите на реда пазят не Рашков, а обществения ред и полицията няма да бъде толерантна към нито една от двете страни.

Заместник-министърът на МВР Веселин Вучков апелира да не се злоупотребява с един такъв тежък инцидент, като се привнася политическо напрежение заради факта, че в момента тече предизборна кампания. Той обяви още, че са осигурени условия за разпити на всички задържани и виновните ще бъдат наказани с осъдителни присъди.

Случилото се в Катуница е резултат от последните 20 години и напрежението, което съществува между Кирил Рашков и местните жители, заяви директорът на пловдивската полиция старши комисар Тодор Чонов. Той увери, че ще бъдат взети конкретни мерки и ще се търсят конкретните причини за инцидента. По думите му много хора се страхуват да свидетелстват, но полицията гарантира защитата им по всички законови начини. Той потвърди, че на 22-ри септември е постъпила жалба в РУП - Асеновград за това, че Ангел Петров е бил заплашван с убийство от двама души. На тях са издадени предупредителни протоколи. Все още се разследва връзката между причинителя на катастрофата - 55-годишния шофьор на буса и внука на Кирил Рашков и дали има поръчител на престъплението. /DarikNews.bg

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648