Постоянен арест за обвиняем за притежание и разпространение на наркотици от Провадия

Крими 16.06.2020 14:52 Снимка: ДНЕС+

Постоянен арест за обвиняем за притежание и разпространение на наркотици от Провадия

Апелативният съд във Варна потвърди като правилно определение на Окръжния съд, с което е взета мярка за неотклонение „задържане под стража“ на 40-годишен мъж от Провадия, обвинен в държане и разпространение на наркотици. Валери Д. обжалва постановената мярка пред въззивната инстанция. Той не отрича, че в дома му е било открито наркотично вещество, но оспорва, че е предназначено за разпространение. При разследването са намерени 2,86 гр. кокаин. 

Процесуалният представител на задържания посочи, че довереникът му може да носи наказателна отговорност единствено за деянието „държане“, но категорично не е свързан с наркоразпространение. Нито един от разпитаните свидетели не го е посочил като човек, който се занимава с такава дейност.

Представителят на Апелативната прокуратура каза, че правилно първоинстанционния съд е съобразил опасността Валери да извърши закононарушение с оглед съдебното му минало. 13-те предходни осъждания за различни престъпления доказват, че той има трайно противоправно поведение.

Чрез видеовръзка от ареста, обвиняемият заяви пред съда, че е зает в сферата на строителството и от това зависи препитанието на колегите му. Обясни, че се грижи за малолетното си дете и че няма връзка с разпространение на забранени вещества. 

За да се произнесе, въззивният съд взе предвид материалите по досъдебното производство и предявените обвинения. Факт е наличието в жилището на обвиняемия на девет пакетчета, за които е установено, че съдържат кокаин. Начинът на опаковане и броят им обаче води до съмнения за разпространение на наркотичното вещество. Като съобрази данните за съдебното минало на обвиняемия – че е осъждан за различни по вид престъпления, извършвани в продължителен период от време - съдът прие, че е налице риск отново да пристъпи закона.

Въззивният състав заключи, че определението на Варненския окръжен съд от 11 юни е правилно. На този етап от досъдебното производство „задържане под стража“ е подходящата мярка за неотклонение спрямо обвиняемия за притежание и разпространение на наркотици Валери Д. Определението на Апелативния съд е окончателно и не подлежи на обжалване.

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448