Полицаи заплашили обвинения за заливането на гадателка с киселина: Няма да си видиш децата

Крими 26.05.2023 15:34 Снимка: ДНЕС+

Полицаи заплашили обвинения за заливането на гадателка с киселина: Няма да си видиш децата

Йордан Цветанов направи неуспешен опит да излезе на свобода

Цивилни служители на МВР са посетили два пъти в ареста 41-годишния Йордан Цветанов, обвинен в заливането с киселина на гадателката Антоанета Тодорова в Пловдив, разговаряли с него в продължение на няколко часа и го заплашвали, за да си признае. Това обясни пред Районния съд неговият адвокат Марио Гладнишки, който не е присъствал на тези разговори.

“Казали са му: “Или си признай, или няма да видиш жена си и децата си живи. Ще лежиш 8 години, всички състави са наши хора”. За тези беседи подадох сигнал в прокуратурата”, заяви защитникът.

Според обвинението на 14 март Йордан Цветанов влязъл в дома на ясновидката, дегизиран с маска, ръкавици и яке с висока яка. Тони е трудноподвижна и посрещала клиенти в апартамента си, затова, щом видяла непознатия, го попитала как да му помогне. “Аз ще ти помогна”, отговорил той и я залял със сярна киселина, след което бързо излязъл.

След нападението Антоанета Тодорова получила химически изгаряния от трета степен по лицето, шията и врата вляво, гръдния кош, корема, ръцете и краката. Уврежданията са по 12% от тялото й.

На 11 май соченият за съучастник на Цветанов Веселин Вълчанов също направи опит да излезе от ареста, но Районният съд остави искането му без уважение. Двамата врачани бяха задържани късно вечерта на 16 март в родния им град.

По думите на адвокат Гладнишки делото не е сложно и не би трябвало разследването да се бави толкова много. Според него не са извършени достатъчно действия, делото надхвърля разумните срокове и няма причина Цветанов да стои в ареста. Адвокатът каза още, че разпитаните свидетели не са посочили, че 41-годишният е извършител на престъплението, тъй като не са видели лицето му. “Силно е намаляла вероятността да се укрие или да извърши ново престъпление”, добави адвокат Марио Гладнишки и поиска домашен арест за клиента си.

Прокурор Цветана Бързинска определи искането като неоснователно, тъй като не са събрани нови доказателства, които да разколебават обоснованото предположение за вината на Цветанов. “По отношение на твърденията за водени беседи от полицейски служители няма да взема отношение, води се проверка”, заяви тя. Според прокурорката предвид високата обществена опасност на деянието и механизмът на извършване на престъплението все още има риск Йордан Цветанов да извърши ново престъпление. “Предстои назначаването на нова експертиза заради многото медицински интервенции на пострадалата и присаждането на кожа”, каза тя.

След като изслуша страните, съдия Васил Тасев прецени, че към настоящия момент не са постъпили каквито и да било нови доказателства, които да налагат ревизия на мярката за неотклонение, и остави Йордан Цветанов в ареста. Определението подлежи на обжалване в 3-дневен срок.

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648