Оставиха в ареста мъжа, убил баща си в Нови пазар

Крими 07.11.2023 18:28 Снимка: ДНЕС+

Оставиха в ареста мъжа, убил баща си в Нови пазар

Обвиняем в убийството на баща си край Нови пазар остава с мярка за неотклонение „задържане под стража", реши Апелативният съд във Варна, съобщават от пресслужбата му.

От там припомнят, че Станислав Р. е привлечен към наказателна отговорност за умишленото убийство на 71-годишния си родител, извършено на 24 октомври в с. Зайчино ореше. От една страна прокуратурата е поискала вземане на постоянна мярка „задържане под стража" на 35-годишния мъж, а от друга – настаняването му за изследване в психиатрично заведение за срок от 30 дни, поради данни за психични разстройства. И двете искания са били удовлетворени от Окръжния съд в Шумен.

Основният спор между защитата и държавното обвинение бе има ли „конкуриране" между двете процедури. Апелативният съд стигна до извод, че проверяваното определение на първата инстанция, с което обвиняемият е задържан, е мотивирано и законосъобразно. Налице е обосновано предположение за авторството на деянието, както и законовата презумпция, че при повдигнато обвинение за такова тежко престъпление, има опасност от извършване на престъпление. Реален е рискът и от укриване. Съществуват данни за психическо заболяване на мъжа, което предстои да бъде изяснено, но към настоящия момент обвиняемият се счита за вменяем. Настаняването за изследване в психиатрично заведение е мярка за процесуална принуда, а не за неотклонение, поради което колизия между двете няма, заключи съставът на Апелативния съд във Варна, уточняват от пресслужбата му.

От там допълват, че определението не подлежи на обжалване.

За инцидента се разбра на 25 октомври. Тогава директорът на Областната дирекция на МВР в Шумен старши комисар Георги Гендов и окръжният прокурор Орлин Куздов съобщиха на пресконференция за престъплението.

CHF CHF 1 2.04928
GBP GBP 1 2.28431
RON RON 10 3.93781
TRY TRY 100 5.78422
USD USD 1 1.80161