МВР: Не предоставяйте пари и ценности след обаждания от непознати

Крими 08.09.2021 15:36 Снимка: ДНЕС+

МВР: Не предоставяйте пари и ценности след обаждания от непознати

Във връзка със зачестили опити за телефонни измами, основно в Североизточна България, МВР отново отправя апел към хората - не предоставяйте пари и ценности след обаждания от непознати, независимо за кого ви се представят!

Сценариите, които използват са най-различни - от "медик", който съобщава за пострадал роднина и иска пари за скъпоструващо лечение, до "близък", претърпял злополука. Често се ползва и сценарий, при който непознатият се представя за "полицай" или "прокурор", търсещ съдействие при провеждаща се операция за залавяне на престъпници. МВР още веднъж напомнят, че по никакъв повод и с никаква цел не съществува практика при такива акции да се търсят пари от граждани.

Въпреки че няма ръст на довършените телефонни измами, полицията отново обръща внимание на хората да се отнасят с необходимото съмнение, когато разговарят с непознат. Запомнете основното правило: Получите ли обаждане от непознат за съдействие на полиция, разтърсващ разказ, молби за помощ или безпардонни заплахи, с последващи искания - предоставяне на пари или ценности, знайте, това е телефонна измама! Не се поддавайте, прекъснете връзката, посочват от полицията.

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448