Майката на застреляния от полицай Светльо: Сега моето дете ще гние, а този полицай ще си живее

Крими 20.09.2023 12:51 Снимка: ДНЕС+

Майката на застреляния от полицай Светльо: Сега моето дете ще гние, а този полицай ще си живее

Входната рана е била от към гърба

"Сега моето дете ще гние, а този полицай ще си живее", заяви майката на простреляния от полицай Светльо Младенов Мария Богданова.

"Защо застреля детето ми като едно куче? Дори и да е направил нещо. Не заставам и не казвам, че е прав. Не може да отнемаш човешки живот, при положение, че това е едно дете на 18 години с голи ръце. Детето ми не беше разбойник, крадец".

Това каза пред Би Ти Ви майката на убития от полицейски куршум Светльо Младенов. Той е бил гонен от служители на МВР заради нападение и кражба, които извършил по-рано през деня. Бил е предупреден четири пъти, след което е бил прострелян с лично оръжие на полицая. Според нея синът ѝ не е бил агресивен и няма предишни провинения.

Филип Гунев бивш зам.-министър на вътрешните работи Според него е важен детайл, че обирът е бил часове по-рано, а не непосредствено преди преследването от полицая и стрелбата. Той обясни, че стрелковата подготовка в България се движи около минимума, както и че тук полицаите имат по 8 патрона годишно за подготовка.

Проф. Калин Гайдаров - бивш директор на Института па психология на МВР, коментира, че в такава екстремална ситуация е много трудно да се вземе решение как да се действа, така че да не се нарушат правила, но и полицаят да изпълни дълга си.

"Убеден съм, че в случая полицейските служители са подходили на терен правилно, за разлика от много хора, които се изказват, че видите ли, полицаят не трябва да стреля", коментира адвокат Иво Найденов. Според него и Гунев няма изрична забрана полицаи да стрелят с лично оръжие.

CHF CHF 1 2.0566
GBP GBP 1 2.28434
RON RON 10 3.93053
TRY TRY 100 5.8357
USD USD 1 1.80945