Иво Прокопиев и Симеон Дянков с обяснение пред съда за сделката с ЕВН

Крими 20.06.2020 12:39 Снимка: ДНЕС+

Иво Прокопиев и Симеон Дянков с обяснение пред съда за сделката с ЕВН

Издателят Иво Прокопиев и бившият финансов министър Симеон Дянков, които са подсъдими за продажбата на 33% държавен дял в ЕВН дадоха днес обяснение пред специализирания съд. Заедно с тях подсъдими са още бившият енергиен министър Трайчо Трайков и трима мениджъри от "Булброкърс". Заради пандемията Дянков се включва по скайп от САЩ.

Пред съда Прокопиев обясни, че не разбира в какво го обвиняват. "Как може да има обвинение в криминално престъпление при изразяване на мнение на заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество, чийто решения не са задължителни, а консултативни", попита той.

После Прокопиев направи икономически анализ на финансовата криза отпреди десетина години, както и надълго обясни защо банките ограничили достъпа до кредити. Той се оплака още, че срещу "него, семейството му и бизнеса се водел постоянен интитуционален натиск и тормоз".

Симеон Дянков също каза, че не разбира в какво е обвинен. Според него осбвиненията били "неоснователни и абсурдни". Той добави, че никога не е ощетявал държавата и е "оставил в прекрасно финансово състояние". "Всички приватизационни сделки са минали през Министерския съвет", каза Дянков./24 часа

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448