Името на Радев се появи в делото по мярката на Пламен Бобоков

Крими 19.06.2020 18:33 Снимка: ДНЕС+

Името на Радев се появи в делото по мярката на Пламен Бобоков

Специализираната прокуратура мотивира искането си за постоянен арест на бизнесмена Пламен Бобоков с контактите му с представители на президентската институция, изпълнителната власт и магистрати. В Съдебната зала беше споменато името на президента Румен Радев като евентуално лице с имунитет, с което Бобоков си е писал, съобщава БНР.

Пламен Бобоков е един от обвинените по разследването за внос и депониране на опасни отпадъци. Според прокуратурата той е част от група, в която членовете са още брат му Атанас Бобоков, бившият заместник-екоминистър Красимир Живков и още няколко души.

По-рано днес името на секретар на Румен Радев изскочи в разследването срещу Бобокови.

Пламен Узунов, секретар по правни въпроси и антикорупция на президента Румен Радев, е контактувал с Пламен Бобоков. Узунов е уличен в търговия с влияние, съобщиха по-рано от прокуратурата.

Прокуратурата е попаднала на интересни факти в кореспонденцията на Бобоков с различни хора. „Обвиняемият Бобоков е комуникирал с различни адресати, в това число лица с имунитет, висши държавни служители, както и с подсъдими и обвиняеми лица по дела на Специализирана прокуратурата, част от които се укриват в чужбина с цел избягване на наказателна отговорност“, съобщиха от държавното обвинение.

Първият случай касае размяна на текстови съобщения между Бобоков и лице, обозначено като “Prezident-Pl. Uzunov“. От комуникацията е видно, че на 27.12.2018 г. „Prezident-Pl. Uzunov” изпраща поредица от съобщения на обвиняемия със следното съдържание: „Има само проект на решението“, „Първо ще го видиш ти“, „Още не подписано“. В отговор П.Б. пише: Разбрах“. На същия ден в 16.20 ч. обвиняемият получава от „Prezident-Pl. Uzunov” и снимков файл на съдебно решение, придружено с уточняващ текст: „Това е ще е в оригинал“. Снимката е на съдебно решение по казуса с либийския танкер „Бадр“ на Пристанище Бургас. Срещу частния съдебен изпълнител, продал либийския кораб, беше образувано разследване. Според държавното обвинение частният съдебен изпълнител е превишил правата си, като е действал в интерес на българско дружество./БНР

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448