Хакери източиха картите на продавачи в интернет

Крими 13.11.2021 18:54 Снимка: ДНЕС+

Хакери източиха картите на продавачи в интернет

Нова фишинг измама: хакери източват банкови карти, като се представят за потенциални купувачи по обяви от сайтове за онлайн търговия.

Марта Симова и сестра й Анна продават старото си бюро, прикачвайки снимки към обявата си в сайт за безплатни обяви. „Час по-късно Валерия ми пише в WhatsApp, че има интерес към бюрото. Задава ми доста адекватни въпроси, кара ме да и изпратя още снимки. Всичко звучи супер нормално”, разказва Марта пред Нова тв.

Валерия пише от украински номер, имала обаче логично обяснение за това. „Комуникацията тече в WhatsApp и номерът, който виждаме се вижда, че не български. Тя ни казва, че живее във Варна, дава ни адреса си, говори явно на някакъв развален български. Предполагаме, че е украинка, омъжена за българин”, допълва Анна.

Валерия обещала да изпрати парите по банков път. Предложила това да се случи през посочен от нея сайт за онлайн плащания. „Изпраща ми линк, започвам да си въвеждам банковата сметка и нещо не се получи. Накарах сестра ми да пробва през нейната сметка и оттам – на един линк, на втори линк, реално светват 20 червени лампи”, казва Марта.

Малко след като въвеждат данните на картата разбират, че от нея са източени 2000 лева. Следва още един опит за теглене на сума. „След като получих втори SMS реших, че трябва да си спра банковата карта. Обадих се в моята банка, спрях картата и отидох да подам рекламация на плащането, но от банката казаха, че то вече е минало, така че не могат да спрат парите, но ще разгледат моя случая и се надявам да ми върнат парите”, разказва Анна.

Според банкови експерти, при този тип измама е трудно плащането да се анулира, тъй като клиентът е въвел всичките си данни абсолютно доброволно.

Анна и Марта вече са подали жалба в полицията. Според кибер експерта Явор Колев разкриването на подобни схеми е сложно и отнема време. „Да се пише от чуждестранен номер и да се пише от такива платформи, които не се хостват на територията на България е начин, по който престъпниците опитват да прикрият следите си, да прекъснат връзката към тях, така че правоохранителните органи да не могат лесно да ги стигнат”, обяснява той.

Затова и хакерите пишат на жертвите в различни от сайтовете за обяви платформи, като изпращат линкове към сайтове, имитиращи познати компании за разплащания./NOVA

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448