Гражданин на Северна Македония остава в ареста до производството по екстрадицията му

Крими 09.06.2021 13:20 Снимка: ДНЕС+

Гражданин на Северна Македония остава в ареста до производството по екстрадицията му

Варненският окръжен съд определи мярка на неотклонение „задържане под стража“ спрямо Далибор Я. - гражданин на Северна Македония до разглеждане на производството по екстрадиция му. 

Той е бил обявен за издирване от властите в югозападната ни съседка във  връзка с изтърпяването на влязла в сила 9-годишна присъда за сексуални посегателства срещу деца ненавършили 14 години. Престъпленията са извършени през 2011г., а наказанието е било постановено от съда в Охрид през 2019 г., като давността му изтича на 25.02.2040 г.

37-годишният мъж няма българско гражданство, женен е за българка и има регистрирана фирма у нас. Съдебните власти в Северна Македония са декларирали намерение да поискат екстрадицията му.

Адвокатите на Далибор Я. заявиха в съдебното заседание, че той е съден задочно, не е бил уведомен за наказателното производство и не е бил спиран на границата, когато се е прибирал в Северна Македония. Има постоянно местоживеене, семейство, работа и не би се укрил.

Варненският окръжен съд прецени, че предоставените документи от властите в Северна Македония документи отговарят на изискванията на закона. Съдът посочи, че не може да обсъжда налице ли е обоснованост и законосъобразност на постановената присъда, въз основа на която лицето е обявено за издирване, доколкото се касае за съдебен акт, издаден от друга държава. Единственото, което трябва да прецени е налице ли са законовите основания за определяне на най-тежката мярка за неотклонения. Предвид факта, че осъденото лице е било обявено за международно издирване, размерът на наказанието и високата обществена опасност на престъплението, рискът от укриване за съда е реален. Целта на мярката за неотклонение в случая е да се осигури присъствието на чуждия гражданин в същинското производство по екстрадирането му, като единствено „задържане под стража“ може да гарантира това, определи Варненският окръжен съд.

Определението подлежи на обжалване.

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448