Германец, издирван за измами, ще бъде предаден на родината си

Крими 02.07.2021 15:50 Снимка: ДНЕС+

Германец, издирван за измами, ще бъде предаден на родината си

Апелативният съд във Варна потвърди решението на Варненския окръжен съд да допусне изпълнението на Европейска заповед за арест на германски гражданин. В сила остава и взетата мярка за неотклонение „задържане под стража“ до предаването му на компетентните власти.

Областният съд в град Мюнстер е издал Европейска заповед за арест на Паскал У. 38-годишният мъж е разследван за 9 случая на „професионална измама“, с цел имотна облага. Законът на Федералната република предвижда максимално наказание 10 години лишаване от свобода. Деянието съответства на престъпление и по българския Наказателен кодекс и се наказва с лишаване от свобода от 1 до 8 години. Чуждият гражданин е бил задържан в Девня.  

Паскал У. и защитата му твърдят, че той не е извършил описаните в заповедта за арест деяния. Неоправдано било и задържането му под стража, тъй като той живее от 5 години в България и не би се укрил.

Представителят на Апелативната прокуратура смята, че няма основания искането за предаването на германския гражданин да бъде отхвърлено. Пребиваването му в България не е относимо в случая, тъй като Европейската заповед за арест е издадена с цел провеждане на наказателно разследване, а не за изтърпяване на наказание.

Апелативният съд прие, че заповедта за задържане е издадена от компетентен орган и отговаря на всички законови изисквания. Правилен е изводът на първата инстанция, че необходимите предпоставки за предаването на германския гражданин са налице. Той е извършил престъпление, което се наказва и от българския закон. Не съществуват основания за отказ. Съдебният състав смята, че решението на Варненския окръжен съд да допусне изпълнението на заповедта, е законосъобразно. Доказаността на деянието не е предмет на настоящото производство. В него се преценява само основателността на искането и наличието на законовите предпоставки. Предвид предстоящото изпълнение на Европейската заповед за арест, задължителна е и мярката „задържане под стража“ на исканото лице.

Решението на Варненския апелативен съд е окончателно и не подлежи на обжалване.

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448