ГДБОП разби престъпна група за фалшиви пари и документи в Шумен

Крими 19.03.2024 13:24 Снимка: ДНЕС+

ГДБОП разби престъпна група за фалшиви пари и документи в Шумен

Организирана престъпна група, изготвяла и разпространявала неистински официални документи, е неутрализирана при специализирана операция на Главната дирекция "Борба с организираната престъпност" (ГДБОП). Петима са задържани, двама от които в момент на сделка с фалшиви български паспорти. Това съобщиха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР в Шумен. 

Оттам уточняват, че специализираната операция по линия „фалшификации“ е извършена от служители на ГДБОП на 17 март. След като са събрали данни за организирана престъпна група, създадена с цел изготвяне и разпространение на неистински официални документи, антимафиотите пристъпили към действия по неотложност по образуваното досъдебно производство. Спецакцията е осъществена под надзора на Окръжната прокуратура в Шумен.

В хода на успешната реализация са задържани общо петима души, двама от които в момент на извършване на сделка с неистински български паспорт. Последвали процесуални действия на осем адреса в условията на неотложност, претърсвания на моторни превозни средства и обиски. Иззети са фалшиви паспорт и шофьорска книжка, неистински парични знаци (две банкноти с номинал 50 долара и една с номинал 5 евро), пет мобилни телефона, преносим компютър, принтер, два ламинатора, множество бели пластики с чип за изготвяне на документи, листа с копирани изображения на данни от лична карта. Открити са също самоделна пушка и пистолет, части от друго оръжие и боеприпаси с различен калибър.

С полицейска заповед петимата задържани са останали в ареста за срок до 24 часа. На четирима от тях са повдигнати обвинения, като единият е с наложена мярка за задържане до 72 часа. Действията по разследването продължават под ръководството на прокуратурата, уточняват от пресцентъра на полицията в Шумен. 

Оттам допълниха за БТА, че предстоят още действия по изясняването на дейността на организираната престъпна група в Шуменско. 

Областната дирекция на МВР в Шумен отчете спад на престъпленията и увеличение на разкритите криминални деяния през 2023 г., както информира БТА. 

CHF CHF 1 2.05143
GBP GBP 1 2.3227
RON RON 10 3.9295
TRY TRY 100 5.60689
USD USD 1 1.83027