Европрокурори на Кьовеши обискират хотели в наш ски курорт за измама за 220 000 евро

Крими 28.03.2024 17:30 Снимка: ДНЕС+

Европрокурори на Кьовеши обискират хотели в наш ски курорт за измама за 220 000 евро

Става въпрос за злоупотреби с помощи по време на COVID-пандемията - парите за служителите били прибрани обратно от работодателя им

Европейски прокурори извършват обиски в наш ски курорт заради измама с евросредства.

От Европейската прокуратура съобщиха, че нейни представители в София обискират два хотела по разследване за измама с помощи, предоставени покрай отминалата COVID-пандемия, информира БТА.

Не се съобщава в кой курорт е прокурорската акция на подчинените на Лаура Кьовеши. 

През 2020 г. и 2021 г. разследваното дружество е получило 220 000 евро от Европейския социален фонд по три оперативни програми. Помощите бяха предназначени за обезщетения за служителите заради спирането на дейността при налагането на ограничения за движението на гражданите, се отбелязва в съобщението.

Има съмнения, че работодателят е поискал някои от служителите да върнат част от получените обезщетения и че от тяхно име са били подправени документи.

По случая са били получени данни от ДАНС, а обиските тази сутрин са били извършени от служители на Главна дирекция "Национална полиция", се допълва в съобщението на европрокуратурата.

Само преди ден стана ясно, че Европейската прокуратура в София е повдигнала обвинения срещу заподозрян за измама със земеделски субсидии в България. По случая са били проверени проекти, изцяло финансирани с европейски средства.

Според обвинението през януари 2020 г. обвиняемият е кандидатствал от името на три различни фирми пред Държавен фонд "Земеделие" в Пловдив за помощ за отглеждане на зеленчуци. Той е поискал да му бъдат изплатени 190 000 евро с няколко документа, в които са установени разминавания. Ако бъде признат за виновен, обвиняемият може да бъде осъден на затвор до шест години и глоба до 5000 евро.

До този момент у нас преобладават евроразследванията на злоупотреби с европейски пари в земеделието. През ноември миналата година европрокурорите извършиха обиски по разследване за възможна злоупотреба с европейски средства по проект за ремонт на общинска пътна мрежа в община Бойчиновци. Ставаше въпрос за обекти на фирми от сферата на строителството, както и за административни офиси на община Бойчиновци. Беше иззета документация и разпитани свидетели. В този случай действията на прокурорите на Кьовеши по отношение на местната власт бяха свързани с програмата на ЕС за развитие на селските райони и договор на общината с ДФ "Земеделие" на стойност 2,6 млн. евро.

През септември 2023 г. пък бяха задържани трима души отново във връзка със злоупотреби с евросредства отново в земеделския сектор. Уличеният за ръководител на организираната престъпна група е бил упълномощен от подставени лица да действа като техен представител пред Държавен фонд "Земеделие" и пред банките, като по този начин е да получавал средства от ЕС и пълен контрол върху проектите.

CHF CHF 1 2.00495
GBP GBP 1 2.32712
RON RON 10 3.93591
TRY TRY 100 5.42451
USD USD 1 1.79319