Двама, осъдени за производство на "хашишово" масло, искат да им намалят присъдите

Крими 09.07.2020 15:07 Снимка: ДНЕС+

Двама, осъдени за производство на "хашишово" масло, искат да им намалят присъдите

Двама подсъдими, изправени на съд за държане с цел разпространение на високорискови наркотични вещества, днес обжалваха присъдите си пред Варненския апелативен съд. Казусът засяга преработка на марихуана в конопено масло.

С присъда, постановена от Окръжен съд - Варна, Росен К. е бил наказан с лишаване от свобода за 2 години и 8 месеца и глоба в размер на 6 хиляди лв. На Кирил Д. били присъдени 4 години затвор и глоба от 10 хиляди лв, като той е частично оправдан по отношение на част от количеството наркотици. 

Росен К. се заинтригувал от производството на хашишово масло, като първоначално интересът му бил свързан с лечението на заболявания, които получил след катастрофа. Проучил методи за производство, набавил суровина и оборудвал част от имота си. Според уговорката, 52-годишният мъж трябвало да произвежда, а 55-годишният Кирил Д. – да търси клиенти. Дозите били разпределяни в спринцовки, а цената зависела от количеството и купувача. Част от субстанцията била преработвана в крем. Дозите били предлагани на хора със заболявания, което обвинението намира за изключително укоримо.

През април миналата година прокуратурата е повдигнала обвинение на двамата, че в съучастие без надлежно разрешително са държали с цел разпространение хашишово масло и течност със съдържание на тетрахидроканабинол на обща стойност 14 013, 75 лева. Пред първата инстанция двамата са признали фактите, изложени в обвинителния акт.

Конопът, тетрахидроканабинолът и хашишовото масло имат наркотично действие, нямат легална употреба, пазар и производство. Според Закона за контрол върху наркотичните вещества и прекурсорите, тези растения и вещества са с висок риск за общественото здраве. Забранени са за приложение в медицината.

            Изготвената съдебно-медицинска експертиза установила, че употребата на такива вещества вреди на органи, на имунната, сърдечно-съдовата, еднокринната и репродуктивната системи и може да причини рак. Няма научно доказателство, че субстанцията, предлагана за „лекарство“, има положителен ефект върху организма. Според първата инстанция, двамата са преследвали търговска цел от произведения наркотик, а не безвъзмедна, алтруистична помощ на болни хора.

Днес защитниците на Росен и Кирил помолиха Апелативния съд да  намали размера на наказанията, които смятат за прекомерно завишени. Адвокатите поискаха да се придаде тежест на смекчаващите вината обстоятелства и чистото съдебно минало на подсъдимите. Посочиха, че няма доказателства веществата да са били разпространявани и продавани.

Апелативният прокурор акцентира върху високата степен на обществена опасност на престъплението и настоя наказанията да бъдат потвърдени.

Законът предвижда за държане с цел разпространение на опиати лишаване от свобода от 2 до 8 години и глоба от 5 хиляди до 20 хиляди лв.

Апелативният съд ще се произнесе с решение в двумесечен срок.

CHF CHF 1 1.81549
GBP GBP 1 2.20686
RON RON 10 4.01278
TRY TRY 10 2.18394
USD USD 1 1.60868