Два пъти съдът оправдава шофьор, пил метадон, за да лекува наркозависимост

Крими 03.08.2022 17:26 Снимка: ДНЕС+

Два пъти съдът оправдава шофьор, пил метадон, за да лекува наркозависимост

Въпреки че според лекарите е стабилен и може да кара кола, прокуратурата настоява мъжът да носи наказателна отговорност

Опасно ли е да се шофира след употребата на метадон? Попадат ли под ударите на закона водачите, които са на метадонова програма за лечение от наркозависимост и са дали положителна проба, след като метадонът е включен в списък на вещества с висока степен на риск, а уредът на полицаите категорично го отчита?

Преди дни по такъв казус за пореден път се произнесе окръжният съд в Благоевград, като оправда шофьор с положителна проба за метадон.

52-годишният мъж е бил спрян за проверка в кв. “Струмско”, докато шофира лека кола. Поради съмнителното поведение, което униформените определили като неадекватно и притеснително, те го изпробвали за употреба на алкохол и наркотични вещества.

Тестът отчел положителен резултат за наличие на метадон.

Водачът не скрил, че е употребил 220 г метадон по повод терапия

по лекарско предписание. Взетите проби от кръв и урина са изследвани във ВМА - София. Съдебната химико-токсикологична експертиза потвърдила наличието на метадон в кръвната проба 0,6 микрограма на милилитър, наличието му се доказва и в пробата урина.

Заради това му е повдигнато обвинение за шофиране под въздействието на наркотични вещества. Мъжът, който от 10 г. е включен в програма за метадоново лечение заради хероинова зависимост, имал идентично обвинение за шофиране след употреба на метадон преди няколко години.

Тогава на първа и втора инстанция е признат за виновен и получава условна присъда, но по процесуалния ред за възобновяване на делото Софийският апелативен съд отменя присъдата и го признава за невинен.

След решението на съда от януари 2021 г. шофьорът продължава спокойно да си кара колата, хващат го за втори път, отново застава пред съда и за втори път е оневинен.

Прокуратурата обаче смята, че фактът, че приеманият метадон е с лечебна цел, не може да повлияе върху съставомерността на това престъпление. Причината е, че лицата, приемащи метадон, за да имат правомерно поведение, не следва да шофират.

Обвинението развива и тезата за осъществено престъпление от субективна страна, защото има декларация, с която водачът при започване на метадоновото лечение е бил уведомен, че веществото е наркотично и упойващо и след неговото приемане не следва да сяда зад волана.

Това, че веднъж съдът се е произнесъл по същия казус с мъжа, е изолирано решение, а съдебната практика е категорична, че е забранено управлението на МПС след употреба на наркотични вещества, било то и от лица, включени в метадонови програми, мотивира се прокуратурата.

Шофьорът обяснил пред съда, че приемал метадон хидрохлорид като лекарство, а не със съзнанието, че употребява наркотик. Вещите лица, направили експертизата, твърдят, че препаратът метадонов хидрохлорид съдържа наркотичното вещество метадон, включено в списък 2 на Наредбата за класифициране на растенията и веществата като наркотични.

Листовката на продукта и неговата кратка характеристика, одобрени от Изпълнителната агенция по лекарствата, не са съобразени със законодателството на дадената страна.

Те са общи, доколкото продуктът може да бъде продаван в ЕС, и производителят не се ангажира да съобрази листовката със законодателството.

Експертите са категорични, че тези лекарства могат да съдържат различни по вид и форма наркотични вещества, като метадонът, независимо под каква форма - солфат, хидрохлорид, фосфат, представлява наркотично вещество, а законът не разграничава медицинско и немедицинско приложение.

В случая метадон хидрохлорид е форма на наркотичното вещество метадон, попадащо в списък 2 на рискови и в списък 3 на наркотичните вещества.

В представен документ от медицинския център, където се лекува от хероинова зависимост мъжът, се твърди, че той е в програма от 2013 г. От този момент е преустановил употребата на наркотични вещества, което е валидизирано с регулярни уринни тестове и клинично наблюдение.

Психически стабилизиран е и в пълна ремисия

Ежедневно приема метадон хидрохлорид, не е нарушена способността му да контролира действията си, да преценява и да има адекватни реакции, както и способността му да работи с машини и да кара кола.

Има и съпътстващо заболяване, в резултат на което движението му е затруднено и му е необходим автомобил. Уточнено е, че при прием в програмата пациентите попълват декларация за забрана за шофиране и работа с машини по време на лечението с метадон.

Декларацията засяга обаче началния период от лечението. След клинична стабилизация пациентите са способни да управляват МПС. Това било записано и в актуалната характеристика на продукта и листовката за пациента.

Там е упоменато, че времето, след което тези дейности могат да бъдат безопасно възобновени, трябва да е определено от лекар.

Психиатър от Благоевград, който е свидетел по делото, твърди, че познава шофьора от влизането му в програмата.

Коректно приемал медикаментите и при всяко тестване за злоупотреба с други вещества резултатът бил отрицателен.

Управителят на центъра, където се лекува мъжът, обяснил пред съда, че лечението е достигнало до средно устойчива фаза, при която е преустановил употребата на наркотици и е в стабилно психическо състояние.

От психиатрична гледна точка преценявал постъпките си, можел да взима правилно решение, да контролира действията си и има съответните качества на вниманието, поведението, действията, реакциите, за да бъде пълноценен човек.

В показанията си психиатърът сочи, че в различните периоди мъжът е взимал различна терапевтична доза и подобрението му се дължи на това, че тя е адекватно преценявана.

Двамата психиатри декларират, че пациентът приема метадона по лекарско предписание, но и че вследствие на редовната и правилна употреба той дори непосредствено след приема е в състояние да кара кола, без това да представлява обществена опасност. Така съдът приема, че въпреки обективното нарушение на закона да се шофира след употреба на наркотик водачът е невинен.

“В конкретния случай е налице шофиране след употреба на медикамента метадон хидрохлорид по предписание и под контрола на лекар. Не може да се направи извод за наличие на умисъл за управление след употреба на наркотично вещество.

Шофирал е напълно законосъобразно, тъй като лекуващ лекар е преценил неговата годност да управлява МПС и му е дал такова разрешение, поради което не може да се приеме, че е извършено престъпление”, мотивира се съдът и оправдава водача.
Д-р Теменужка Любенова, която бе дългогодишен председател на Общинския съвет по наркотичните вещества в Благоевград, обаче е категорична, че лица на метадонова програма не трябва да шофират и да работят с машини.

“Това е записано в листовките на препарата, но за съжаление, тази информация се приема с пожелателен характер. Нямам нищо против такива хора да се социализират, да работят, когато се стабилизират, но на подходяща работа.

Дори съм настоявала социалното и здравното министерство да изготвят списък с професии, подходящи за лица на метадонова програма, и да им се осигури работа.

Приемането на психоактивни препарати от шофьори намалява възможността за преценка на ситуацията на пътя, води до забавени реакции и други странични ефекти. Трябва да се пазят животът и здравето и на околните”, категорична е д-р Любенова.

Тя твърди, че метадонът оказва влияние върху нервната система и мозъчните реакции, което създава опасност при шофиране.

Не може да се игнорира наличието на метадон в организма

Той се дава, за да може лицето да работи, да не създава опасни ситуации, да не агресира към обществото. При наркозависимостите, освен чисто физическа, в основата им е психическата зависимост и метадонът действа там”, смята д-р Любенова.

“В нормативните документи метадонът е в списъка на веществата с висока степен на риск, което предопределя негативното въздействие върху дейности, изискващи висока концентрация на вниманието.

Идеята на пътя да се допускат водачи, употребяващи метадон, не е логична. Възможни са нежелани ефекти като слабост, сънливост, главоболие, дори временна загуба на съзнание, неясно виждане, световъртеж”, категорична е и д-р Десислава Иванова, специалист по зависимости и зависими поведения, зам.-председател на Българската асоциация за профилактика на наркоманиите.

Тя допълва, че за лечението трябва и психологическа помощ, а не само орално поглъщане на препарата.
В началото дозата се приема пред лекуващия лекар, а с течение на времето се дават на пациента по няколко дози, като се разчита на съзнанието да се поемат в определеното количество.

Д-р Иванова обаче задава въпроса кой гарантира, че няма да има предозиране, с каквито случаи се е сблъсквала. Виждала е и експертизи на смесени различни наркотични вещества, сред които и метадон.

Смята, че трябва да се регламентира казусът дали лице на метадонова програма да може да шофира, защото съществуват много рискове./24 часа

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648