Демерджиев иска обяснения от политиците и прокуратурата за убийството на Къро в ЮАР

Крими 26.05.2023 19:25 Снимка: ДНЕС+

Демерджиев иска обяснения от политиците и прокуратурата за убийството на Къро в ЮАР

Служебният вътрешен министър Иван Демерджиев обяви, че МВР прави всичко възможно, за да участва в разследването за убийството на Красимир Каменов-Къро. Демерджиев обяви, че е в комуникация с властите в ЮАР и ще бъде допуснат представител от България, а може би материалите по разследването.

Демерджиев държеше да припомни, че това не е единствения подобен случай и даде пример за сходно убийство през 2018 година отново в ЮАР на български гражданин и неговата съпруга. МВР ще установява връзките между двата случая, а на родна земя главният секретар е разпоредил на всички направления да проверяват хората от криминалния свят, които са способни на престъпления против личността.

Демерджиев подчерта, че работата на МВР е да налагат превенция на подобни престъпления, да разкриват извършителите и поръчителите.

„Тук е мястото да припомня, че политиците и магистратите, които воюват от скоро, когато бяха приятели и не воюваха помежду си имаха един общ враг се казваше точно Красимир Каменов-Къро. Към този враг бяха насочени много усилия и между другото той беше обявен и за междудържавно издирване, като МВР е уведомило властите къде се намира, за съжаление властите в ЮАР не го бяха установили и задържали. Но точно в този момент тези хора трябва да кажат как и защо се стигна до това убийство и е некоректно това обяснение да се търси на друго място“, заяви Демерджиев.

Той допълни, че се знаело за кой говори и заяви, че МВР не е подслушвало никой и не си е позволявало.  

По последна информация, убитият в Южноафриканската република Красимир Каменов – Къро е бил овързан с кабел и застрелян в дома си в Кейп Таун.  

Съпругата му, детегледачката му и техният бодигард са били с белезници, става ясно от медийни публикации. По-рано се появи информация, че входната врата на жилището е била съборена, сякаш през нея е минал тежък автомобил. Смята се, че убийствата са били извършени с оръжие със заглушител, тъй като съседите не чули нищо.

CHF CHF 1 2.01778
GBP GBP 1 2.2902
RON RON 10 3.93068
TRY TRY 100 5.65181
USD USD 1 1.83853