77 са досъдебните производства за купуване на гласове

Крими 04.10.2022 14:31 Снимка: ДНЕС+

77 са досъдебните производства за купуване на гласове

"Направихме това, което се очакваше от МВР за честни и свободни избори. Има 77 образувани досъдебни производства за купуване на гласове. Очакваме развитие по тях. Очакваме прокуратурата да стигне до ръководителите на групите, занимавали се с купуване на гласове", това заяви служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев. 

Служебният министър съобщи, че в изборния ден кметът на Симитли Апостол Апостолов интензивно е агитирал и е притеснявал една от секциите. Това е било секция, в която неговият син е кандидат за депутат.

"Кметът на Симитли не е задържан, защото контролът бе поет от регионалния прокурор на Дупница", обясни още Демерджиев.

"ГЕРБ и ДПС са партиите, които традиционно участват в практики за купуването на гласове. Има три сигнала срещу БСП и един срещу "Продължаваме промяната", коментира още той. 

Демерджиев заяви, че емигрантската обстановка е под контрол и ще бъде така, докато той е на министър.  

Министърът даде повече информация и за комуникацията между МВР и прокуратурата по случая с изгорелия джип в Шумен. "Изключително некоректно е прокуратурата да забрани на директора на областната дирекция да говори по случая и след това да му иска оставката и да твърди, че някой укрива информация. Подобно поведение от страна на прокуратурата няма да толерираме. И ако прокуратурата смята по този начин да подходи и ако това е нейното разбиране за взаимодействие, тя няма да получи такова взаимодействие от нас, ще получи взаимодействието, което е по закон. Не може да забраниш на един човек да говори и после пред цялата общественост да му търсиш оставката, защото не е дал информация. Как да я даде тази информация под страх от наказателна отговорност. Аз ще ви дам тази информация и ще ви дам подробности защо прокуратурата на място не харесва този ръководител на ОДМВР, то е свързано с едно конкретно досъдебно производство и ще ги оповестя по-късно тези данни".

Демерджиев съобщи и че в квартал "Надежда" в София са заловени нелегални мигранти, но не даде повече информация по случая.

"Ние сме отстранили полицаите, които имат участие, каквото не би трябвало да имат, в случая с Любенов. В края на деня ще обясним подробно", така министърът на вътрешните работи коментира случая с Димитър Любенов, който блъсна "форд" с французи на Околовръстното и причини смъртта на единия от тях. 

CHF CHF 1 2.05315
GBP GBP 1 2.28325
RON RON 10 3.92989
TRY TRY 100 5.85885
USD USD 1 1.81062