17 години затвор за мъж убил колегата си по жесток начин

Крими 19.06.2020 15:04 Снимка: ДНЕС+

17 години затвор за мъж убил колегата си по жесток начин

Предаденият на съд от Окръжната прокуратура в Шумен Герчо Р., който убил своя колега по особено мъчителен начин и с особена жестокост, бе признат за виновен от Шуменския окръжен съд. Съдът му наложи наказание лишаване от свобода за срок от 17 години за извършеното престъпление по член 116, ал. 1, т. 6 от НК, които 46-годишният подсъдим ще изтърпи при строг режим.

Подсъдимият и пострадалият 73-годишният Камен И., известен с прякора Чарли, били наемани от живеещите в шуменското село Зайчино ореше като частни овчари. Двамата били роднини, тъй като братът на Герчо живеел с дъщерята на убития Камен. Въпреки това двамата пастири често конфликтували. Не можели да се спогодят кое стадо в коя нива да се пасе и на коя чешма да се води на водопой.  Разправиите се разгорещявали и от алкохола, който употребявали, докато пасат стадата.

На 24 юли 2018 г. Герчо минал през селския магазин. Купил си 2 литра бира. Имал и 200 грама ракия. Поел със стадото с 300 овце към местността Мерата. Там изпил алкохола. Към обяд пристигнал и Чарли с другото стадо. Той  започнал да псува Герчо, а в отговор 46-годишният пастир нанесъл удари с юмруци в лицето му.

След като Чарли паднал на земята, подсъдимият го ритал в гърдите, скачал върху тялото му. Дори когато пострадалият лежал безжизнен на земята, Герчо скочил с двата крака върху гърба на падналия мъж. След това взел една овца от стадото му и я скрил в изоставена мелница.

След това подсъдимият подкарал стадото към поляна с чешма, която се намирала на входа на село Зайчино ореше. Нахранил се и легнал да почива. Вечерта видял джипа на горския стражар да пътува към мястото, където оставил пребития Камен, и се уплашил да не бъде разкрит. Оставил овцете и избягал при леля си в друго село.

Камен не върнал стадото вечерта в селото и собствениците на овцете започнали да ги търсят. Пострадалият бил открит безжизнен. Така бил подаден сигнал до кмета на селото, който повикал полиция.

Смъртта на 73-годишния Камен настъпила вследствие на тежка гръдна травма с двустранно счупване на ребра и гръдна кост, контузия на бял дроб и кръвоизлив в гръдния кош, сочи съдебномедицинската експертиза по делото.

Подсъдимият страда от лека умствена изостаналост- лека съм средна дебилност. След привличането му като обвиняем признал вината си и  изразил съжаление за стореното. По-късно отрекъл да е извършил убийството на Камен. Вината му се доказва от множеството свидетелски показания и веществени доказателства. По делото са разпитани 33 свидетели.

Подсъдимият е в ареста с мярка за неотклонение „Задържане под стража“ , взета с определение на съда на 27 юли 2018 г., която в момента търпи в ловешкия затвор.

Присъдата на Шуменския окръжен съд подлежи на обжалване и протест пред Апелативния съд във Варна.

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448