Вицепрезидентът Йотова: За мен е цинизъм да няма тържества на Шипка

Избрано 28.02.2021 12:10 Снимка: ДНЕС+

Вицепрезидентът Йотова: За мен е цинизъм да няма тържества на Шипка

„За мен е цинизъм да няма тържества на Шипка. Не можем да не отидем на Националния си празник на връх Шипка, на открито, където хората могат да пазят дистанция и да се създаде организация“. Това заяви по БНТ  вицепрезидентът Илияна Йотова.

На този фон, се отварят заведения, допълни тя.

Малко преди да стане ясно, че тържествата на Шипка ще бъдат отменени, самият президент заяви, че ще бъде там, защото „уважението към паметта на загиналите за България е наш морален дълг като народ“. Миналата година Радев не се съобрази с решението на здравните власти да няма официално честване на Шипка и отиде там. Заради това той беше остро разкритикуван.

Вицепрезидентът отправи критика и към ваксинационния план у нас. Според нея „зелените коридори били доказателство, че организацията в този процес не струва, че нещо не е както трябва. Защо се налага това след като имаше ваксинационен план? Това е признание за много сериозни проблеми“, категорична е Йотова.

По думите ѝ друга голяма болка и тревога е начинът, по който хората бяха информирани за тези ваксини, по който вървеше самата кампания, допълни още Йотова.

"За мен не е достатъчно да видим две голи ръце - било то на министъра или директори на болници. Поне три предписания има от световни здравни организации, за да може хората да бъдат убедени. Когато човек не е информиран и има съмнения, той се страхува. Има един неприятен факт - страни, които са по-малки от нас, са получили повече ваксини, каза тя. Заяви, че ще се ваксинира, но когато му дойде времето“, подчерта тя.

Йотова говори и за предстоящите парламентарни избори.

„Не съм видяла през всичките тези години БСП да не ни подкрепя“, заяви вицепрезидентът по повод липсата на категорична позиция на левицата досега дали ще подкрепи Радев за втори мандат.

Обясни, че не е от вчера в политиката – „Всички ние съзнаваме, че президентската институция би могла да се превърне в един чудесен инструмент за пазарлъци. Ние не искаме да се явяваме като резултат от политическо предложение. През всички тези 4 години ние сме открити към хората. В нито един момента, в това което обещавахме на хората, не сме се променили. Президентската институция е това, което създава стабилност. За разговори, за консултации. В началото диалогът с изпълнителната власт беше възможен, до един момент, когато се оказа, че всичко зависи от един човек. Всеки ни казваше - иди се разбери с Бойко. Е, това няма как да стане. Ние отказваме да бъдем под нечий чадър, под нечий похлупак", категорична беше тя.

Според нея има два много важни въпроса пред страната ни - как България ще отговори на климатичните промени и как ще се преборим с бедността и неравенството, защото това са кризите фантоми, които следват след COVID./tribune.bg

CHF CHF 1 1.77271
GBP GBP 1 2.2502
RON RON 10 3.97203
TRY TRY 10 2.02065
USD USD 1 1.63476