"Вашингтон поуст": Те вече са там - 20 000 чужденци вече се бият за Украйна

Избрано 28.02.2024 16:54 Снимка: ДНЕС+

"Вашингтон поуст": Те вече са там - 20 000 чужденци вече се бият за Украйна

Най-малко 50 американски граждани са били убити във войната

Въпреки че официалните данни са малко мъгливи, около 20 000 чужденци от над 50 различни държави са част от международния легион на Украйна, пише в. "Вашингтон поуст".

Миналата седмица, на фона на нарастващите опасения относно недостига на войски, украинският президент Володимир Зеленски издаде указ, позволяващ на чужди граждани, законно пребиваващи в страната, да влязат в Националната гвардия. Той също така предложи законодателство, което улеснява получаването на гражданство за чужденци, защитаващи Украйна.

В чуждестранния легион има много скандинавци, чеченци, поляци и представители на народности, с исторически по-обтегнати отношения с Русия. На фронта за Украйна вече се и доброволчески бригади, включващи беларуси и руснаци, мразещи Путин, както и руски граждани от тюркски произход.

Най-малко 50 американски граждани, повечето ветерани от армията на САЩ, са били убити в Украйна от началото на конфликта.

Чуждестранният легион на Украйна от бойци с кауза и от наемници. Заплатата на чужденците, участващи в бойни операции на фронта, достига до над 3000 долара. Помощниците в тила пък могат да получават между 800 и 1000 долара месечно, съобщава в. "Джерусалем поуст".

"Да се бия тук е по-добре, отколкото да живея в Нигерия", коментира преди време нигерийски гражданин, сражаващ се за Украйна, пред Би Би Си.

Изтекли документи от миналата година потвърдиха, че някои страни в НАТО - включително Съединените щати, Великобритания и Франция - са разположили малък брой специални сили и военни съветници в Украйна в неуточнени роли, вероятно свързани с логистична поддръжка и обучение.

ЦРУ е финансирало и оборудвало обширна мрежа от шпионски бази в Украйна, които помагат на усилията на Киев.

Войници от чуждестранния легион на Украйна често се бият в най-горещите точки

Войници от чуждестранния легион на Украйна често се бият в най-горещите точки / Снимка: iStock by Getty Images

Въпреки по-големия си демографски потенциал, Русия също се сблъсква с необходимостта да привлича чужденци.

Миналия месец Путин издаде указ за ускорено получаване на гражданство за чужди граждани, подписали военни договори за участие в "специалната военна операция" в Украйна. 

Съобщава се, че граждани на Сирия, Куба, Непал и Индия се бият за Москва. Знае се, че минимум 200 непалци се бият за руската армия.

Други анализатори казват, че реалният брой непалци, изпратени да се бият за Русия в Украйна, е много по-висок и може би надвишава 1000 души. Заплатата от 2000 долара и възможността за получаването на силен паспорт привлича мнозина чужденци към служба в армията на Русия.

"Не се присъединих към руската армия за удоволствие. Нямах никакви възможности за работа в Непал", каза пред CNN 37-годишния Рамчандра Хадка, който се върна в Непал след като е ранен в Украйна. "Но погледнато назад, това не беше правилното решение. Не знаехме, че ще бъдем изпратени на фронтовата линия толкова бързо и колко ужасна ще бъде ситуацията".

The Hindu, водещ индийски вестник, документира как най-малко 100 индийци са били наети от Русия за копаене на окопи.

Москва също успява да привлече хора по идеологически подбуди. При превземането на Авдеевка стана ясно, че в битките е участвал и един американец, биещ се за Русия.

Украйна също набира войници от по-бедните държави от Глобалния Юг.

Много бивши войници от Колумбия са част от международния легион на Украйна. 

"Те са като латиноамериканските мигранти, които отиват в САЩ в търсене на по-добро бъдеще", каза пред АП бивш колумбийски военен медик, който е обучавал заминаващите наемници. "Това не са доброволци, които искат да защитават знамето на друга държава. Те просто са мотивирани от икономическите си нужди", допълва той.

CHF CHF 1 2.013
GBP GBP 1 2.28956
RON RON 10 3.93393
TRY TRY 100 5.68004
USD USD 1 1.83612