Въпреки заплахите на САЩ Индия задълбочава връзките с Русия и прегръща многополярността

Избрано 11.07.2024 10:28 Снимка: ДНЕС+

Въпреки заплахите на САЩ Индия задълбочава връзките с Русия и прегръща многополярността

Поразително е какво огромно влияние имат САЩ в цял свят, макар да представляват около 5 % от световното население. Обяснението на тази прекомерна сила е сценарият „разделяй и владей“, който действа, стига империалистката страна да е по-силна и по-богата от геополитическите си пешки. Тази диференциална мощност обаче се свива бързо, както свидетелстват безбройните геополитически събития, в това число и течащата в момента визита на Моди в Русия – първата от пет години.
Когато започна Руско-Украинският конфликт, САЩ силно се надяваха, че отношенията на Индия с Русия ще се влошат. Но тази фантазия се изпарява напоследък, докато Индия продължава да засилва търговските и дипломатическите си отношения с най-санкционираната страна в света. Независимо от заплахата от още американски санкции, Русия стана доставчик номер 1 на петрол за Индия, която от своя страна е най-големият купувач на руски петрол, пренасян по море. През юни Индия е купила удивителните 2,13 милиона барела петрол на ден от Русия.

Продължавайки да дразни Вашингтон, Индия зае неутрална позиция относно Украйна, а Моди дори отказа да отиде на срещата на върха за мир в Швейцария.

Игнорирайки публичните заплахи на САЩ, Моди увеличи значително военното сътрудничество с Русия. Така например Индия купи руски ракетни отбранителни системи S-400. Още по-забележително е, че Индия и Русия обмислят сътрудничество в множество стратегически области, като съвместно производство на оръжия, взаимно право на достъп до военни обекти, съвместно разполагане на войски, бойни кораби и изтребители – което би било безпрецедентно за Индия – и логистични споразумения, които да улеснят взаимното използване на военните си бази за презареждане с гориво, ремонт и запасяване.

Руският външен министър Сергей Лавров описа отношенията на Русия с Индия като „специално и привилегировано стратегическо партньорство“. Министърът на външните работи на Индия Субрахманям Джаишанкар добави, че „Единствената константа в глобалната политика са връзките между Индия и Русия“.

Имайки предвид, че щатският долар е в основата на голяма част от влиянието на Американската империя, беше изумително с какъв ентусиазъм Индия прегърна дедоларизацията. Индия и четири държави от АСЕАН наскоро съобщиха за дигитална платформа, която ще позволи незабавни трансгранични разплащания, заобикаляйки могъщия долар. Миналата година Индия и ОАЕ формализираха споразумение за транзакции в техните местни валути. А 60% от руско-индийската търговия в момента се случва или в рубли, или в рупии.

Има още две трансформативни сделки във връзка с търговията: морският път Ченай-Владивосток и Международният транспортен коридор Север-Юг (INSTC), които са насочени към дългосрочна интеграция на руската и индийската икономики. Тези инициативи имат безспорна двустранно печеливша парадигма. А INSTC вкарва и Иран, още един американски противник, в системата. Индия дори се противопостави на САЩ, за да сключи 10-годишно споразумение за развитие на иранското пристанище Чабахар.

Но откъде идва това внезапно прозрение? Отговорът е в глобалните събития през последните четири години.
Когато избухна Ковид, империалистките прорицатели заявиха, че пандемията бележи началото на края на Китай като индустриална сила. Те предсказваха, че целият свят ще се отдели от Китай и бързо ще пренесе производството в собствените си или в приятелски страни. Китай обаче продължи своя възход и дори стана най-големият износител на коли в света.
След това дойде войната в Украйна, която се очакваше да доведе до колапс на Русия и до смяна на режима, която ще свали Путин от власт. Вместо това Русия излезе победителка срещу САЩ и Европа на бойното поле в Украйна. Освен това, руската икономика продължи да расте и задмина тази на Германия (по ниво на покупателната способност), а когато САЩ замразиха 300 милиарда долара руски валутни резерви, лидерите на развиващите се страни започнаха да гледат на САЩ като на икономически терорист. Това доведе до разрастване на БРИКС и ускоряване на дедоларизацията.

След това дойде клането на жени и деца в Газа. Когато Международният наказателен съд и Международният съд по правата започнаха да описват действията на Израел като „геноцид“, Западът бързо отхвърли мнението им, разкривайки пред света цялата празнота на израза „основан на правила международен ред“.

Като цяло Американската империя доказа себе си като все по-незначителна. Поради това Индия – както и голяма част от Глобалния юг – залага на стратегическа нееднозначност и многополярност. САЩ имат избор или да се присъединят към този нов и мирен многополярен свят, или да се превърнат в недоволен и изолиран хегемон.

***

Авторът е геополитически анализатор, колумнист, блогър, подкастър и писател, базиран в Бангалор, Индия. Негови работи могат да бъдат намерени в Substack, X, и др.

Автор: С.Л. Кантан, globaltimes.cn

Превод за "Гласове": Екатерина Грънчарова

Още по темата

CHF CHF 1 2.01778
GBP GBP 1 2.33073
RON RON 10 3.93725
TRY TRY 100 5.4048
USD USD 1 1.78876