В Турция не отидоха до урните – явна демонстрация срещу истерията с вота им

Избрано 22.11.2021 09:35 Снимка: ДНЕС+

В Турция не отидоха до урните – явна демонстрация срещу истерията с вота им

Агитка редовни “протестъри”, познати на полицията, блокираха магистрала “Марица” в неделя

Рашков продължава да твърди, че МВР с основание заварди граничния пункт - имало сигнали за контрабанда “и не само”

Лицата на “Демократична България” Мирчев и Цонева отидоха на лов за нарушения, завариха празни секции

ДПС начело с Доган обаче подсказа с “шифър” на своите кого да изберат в бюлетината

3 пъти по-ниска спрямо 14 ноември бе избирателната активност на балотажа в Турция вчера. Част от изселническите организации там отдадоха това на факта, че изборите са само за президент, а на балотажа вече не участва Мустафа Карадайъ, привлякъл рекордните над 82 хил. гласа на първия тур.

Но други открито бойкотираха - знак на огорчение и протест срещу истерията от последните дни, че техните гласове са изкривили вота.

Всичко започна миналата сряда, когато лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ даде пресконференция, за да обяви, че избирателите на ДПС са мъдри и сами ще преценят да дадат вота си за президент обединител. А движението от пролетта насам рисува образа на Румен Радев като разединител.

За два дни в социалните мрежи се разгърна мащабна кампания с менте плакати на турски, с които призовават уж от водещите печатни медии в южната ни съседка да се гласува за проф. Анастас Герджиков. И това бе само фон на официалното говорене на вътрешния служебен министър Бойко Рашков - че Турция се е намесила в изборите ни, като е агитирала в полза на определена партия на 14 ноември.

Час след изказването на Рашков в четвъртък от българското Министерство на външните работи привикаха турската посланичка Айлин Секизкьок. Призоваха я официални лица и държавни институции в Турция да се въздържат от агитация за балотажа.

Към 17 ч последваха и протести на не повече от 100 души пред турското посолство в София, заради които обаче центърът замръкна блокиран от жандармерията.

Същата вечер след 22 ч в Анкара бе привикан и българският посланик Ангел Чолаков. На срещата от турското Външно отрекоха да са се месили в изборите и призоваха “с гласуването в Турция да не се злоупотребява в българската вътрешна политика”.

Истерията обаче не спря. Напрежението ескалира отново в петък, когато се оказа, че българските гранични власти на практика са блокирали ГКПП Капитан Андреево заради засилени проверки на влизащи от Турция коли и автобуси. Проверките били наредени още в четвъртък вечерта. Последва дипломатическа нота от Турция. (Виж долу.)

МВР има информация за контрабанда “и не само” през турската граница и това е причината за действията на силовите структури последните дни, заяви вчера на балотажа Бойко Рашков.

“Имаше затруднения във влизането в страната, но не днес - този въпрос беше решен. МВР имаше информация, която изискваше да бъде проверена. (…) Дали са пътували за избори, или за други цели, ние трябва да проверим. Но данните засега сочат, че като да са използвали някои безплатен транспорт - не знам кой осигурява такива безплатни обеди или вечери, остават в сянката като нашите строители по магистралите. Очевидно има определена цел, която се съпътства от други цели - една незаконна контрабандна търговия, която ние няма да позволим”, каза вътрешният министър.

Въпреки нотата пред журналисти Рашков обяви, че има много добра комуникация с турския си колега и с посланика на Анкара у нас, като е убеден, че

“проблемите от последните дни ще отшумят”

Успоредно с изявленията на Рашков в деня на балотажа обаче с плакати “Не на изборния туризъм” агитка блокира от сутринта магистрала “Марица” на пътния възел “Капитан Андреево” и движението на влизане от граничния пункт на няколко пъти беше спирано. За организатор се обяви Веселин Илчев, неизвестен на широката публика.

Става дума за група редовни “протестъри”, явявали се на митинги срещу всичко през последните години, обясниха източници на “24 часа” от Хасково. Въпросният Илчев, както и другият сочен за организатор на вчерашната блокада били известни на полицията в областта.

Пред bTV самият Илчев разясни, че действията на гражданите, излезли с него на пътя, не били свързани с нито една политическа партия. Подчерта, че никой не им е плащал. Местни политици с опит и полицейски служители имат известни основания да се съмняват в безкористната кауза на протестърите. В града някои споменават и суми, срещу които подобна агитка би се отзовала, и то сравнително скромни - 2-3 хил. лева.

На този фон автогарата в Кърджали се оказа празна. В неделната сутрин единственият автобус там събираше пътници за редовната линия до Истанбул.

Почти празни бяха и повечето пунктове за гласуване в Турция. Към 16 ч вчера броят на посетилите 38-те секции в Истанбул бе 5400 - 3 пъти по-малко от 14 ноември.

Подобна бе и картината в Бурса. Там от изселническите дружества обявиха мълчалив протест и бойкот на вота заради липсата на каквато и да е осъдителна реакция за напрежението между София и Анкара от последната седмица, предаде БНР.

“От президента на България очаквам да има разбирателство между всички националности, да няма проблеми и най-важното да няма гражданска война. Няма такава заплаха, но нали чуваме по националните телевизии най-различни слухове”, възкликват хора, отишли да гласуват.

“Турското правителство се намесвало за гласуването - къде се намесва? Идваш свободно, никой не те кара да гласуваш”, категорични са други пред български репортери.

Освен това демонстративно много от избирателите в Турция попълваха на момента в секцията декларациите си, че не са гласували на друго място. Проблемът с тези декларации е, че много от изселниците се справят трудно с писането на български. Това, че идват с предварително попълнени, бе част от обвиненията срещу тях на първия тур. Тогава това позволи огромен брой гласоподаватели да минат през урните.

На 14 ноември, когато бяха първият тур за президент и вотът за парламент, в Турция гласуваха 91 хиляди души, от тях за ДПС - 85 256. С това движението за първи път доближи рекордните над 88 хил. гласа, които получи оттам през 2009 г. Оттогава гласовете за партията варираха между 20 и 30 хил.

Впрочем преди 5 г. при избора му за президент Румен Радев получи целокупния вот на ДПС. Снощи екзитполът показа, че близо 1/4 от избирателите на партията, които са ходили да гласуват на балотажа, отново са предпочели Радев.

Както виждате, гласовете между мен и Румен Радев се разпределят сравнително пропорционално, коментира снощи проф. Анастас Герджиков. (Виж на графиката как се движеха тези гласове през 2016 г., на 14 ноември и на балотажа.)

На лов за нарушения на изборите в Турция заминаха и представители на “Да, България”, сред които депутатите Ивайло Мирчев и Антоанета Цонева. Двамата също завариха празни секции, сочат репортажите им във фейсбук. А зам.-председателят на ГЕРБ Даниел Митов определи поведението им като “шизофренично” и особено нахално.

“Същите тези, които само преди 4 месеца ни убеждаваха, че премахването на ограниченията за секциите в чужбина няма да е никакъв проблем, сега вдигат шум до небесата, че видите ли, от Турция идвали много гласове. Добър ден! И за това ви предупредихме”, написа той в мрежата. Отново през фейсбук му върна Мирчев, който го покани да ходят заедно до Турция - имал място в колата. “Нашето присъствие там е потвърждение на последователна позиция - няма никакво противоречие да се бориш за изборните права на българските граждани навсякъде по света и да наблюдаваш и контролираш процеса, така че да е гарантирано спазването на закона”, обясни се Мирчев на Митов. В неделя двамата от ДБ гласуваха в секция Кючюкчекмедже в Истанбул.

У нас пък леко раздвижване внесе “шифърът” на ДПС. По традиция в ранни зори първи гласува почетният председател Ахмед Доган и подсказа с часа, в който го прави. “Почетният председател на ДПС д-р Ахмед Доган гласува на балотажа за президент и вицепрезидент 15 (номерът на проф. Герджиков, изписан удебелено - б.р.) минути преди осем”, съобщиха от пресцентъра на ДПС.

На 14 ноември Доган гласува в 8 без 17 минути, а ДПС бе №17 в бюлетината. “Точно 7 секунди, вот за рестарт на държавността. Часът е 7 минути след осем. Денят - 7-и от седмицата. Времето е за рестарт по 7!” - така бе обявеното гласуване на Доган на 11 юли. А на 4 април бе точно в 9.

И лидерът Мустафа Карадайъ гласува вчера в родното Борино “15 минути след 11 ч”, информира пресцентърът на ДПС. А шефът на младежите от партията Сезгин Мехмед - “15 минути след десет”.

Нота, след като на границата блокираха хиляди в редовни автобуси – можело да са контрабандисти

Нов димполатически скандал последва размеменото в четвъртък и петък привикване на посланиците на България и Турция от двете външни министерства. Поводът - километричната опашка, която се образува в петък на ГКПП Капитан Андреево от автобуси, идващи от южната ни съседка. По думите на превозвачи проверката на един автобус с пътници по редовна линия е траела около 4 часа.

От МВР и граничния пункт излязоха с обяснението, че там се провежда операция срещу контрабандата и незаконната търговия. Така “заподозрени” за контрабандисти и блокирани за проверките се оказаха около 4-5 хил. пътници в редовните автобуси, като шофьорите съответно изостанаха сериозно от разписанията си. Те са докладвали за това на компаниите си в Турция.

Турският генерален консул в Пловдив Корхан Кюнгерю късно вечерта на 19 ноември е отишъл лично на Капитан Андреево и е разговарял с ръководителите на пункта. А в събота Турция е връчила дипломатическа нота на България заради проверките на пътническите автобуси на границата.

В деня за размисъл и вчера на вота напрежение на пункта нямаше. БНР обаче съобщи, че броят на автобусите е намалял значително./24 часа

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648