В Канада не виждат гражданска война или диктатура в САЩ, но виждат нестабилност и се подготвят

Избрано 14.01.2022 09:21 Снимка: ДНЕС+

В Канада не виждат гражданска война или диктатура в САЩ, но виждат нестабилност и се подготвят

След първата годишнина от бунта в Капитолия на САЩ на 6 януари 2021 г. имаше много дискусии в медиите за това какво може да предвещават следващите няколко години за американската демокрация, като някои предричат ​​гражданска война или възход на автокрацията. По-вероятно ще видим влошаване на политическата безизходица, нарастващо политическо насилие и страна, която е ще гледа към себе си и ще по-малко фокусирана върху прожектирането на влиянието си в чужбина. Това е бъдещето, което трябва да тревожи Канада, пише за National Post, Балкан Девлен, старши сътрудник в Института Макдоналд-Лорие, където ръководи Трансатлантическата програма. Той също така е професор по научни изследвания в NPSIA, Университета Карлтън и консултант за Good Judgment, базирана в Ню Йорк компания за геополитически прогнози.

Нека да видим защо на хоризонта няма нито гражданска война, нито американска диктатура. Дебатът около гражданската война има два недостатъка. Първо, не е ясно какво имат предвид хората, когато казват, че Съединените щати са на ръба на гражданска война, тъй като това може да означава всичко - от увеличаване на ниско ниво на политическо насилие (напр. насилствени сблъсъци между съперничещи групи) до военни сблъсъци между паравоенни формирования и сили за сигурност, лоялни към съперничещи си власти.

Второ, в тези предупреждения липсва усещане за вероятността от възникване на подобни събития. Без да се знае какви вероятности са свързани с тези предупреждения, човек не може да реши какви ресурси трябва да бъдат разпределени за такъв непредвиден случай и до каква степен трябва да бъдат приоритизирани. В крайна сметка стратегията е за приоритизиране сред конкуриращите се интереси и съпоставянето на ограничени ресурси с тях.

Моите собствени груби изчисления предполагат не повече от няколко процента вероятност за гражданска война в САЩ (както принципно изглежда едно такова събитие) през следващите три години. САЩ са преживели една гражданска война за 246 години (макар и с многобройни случаи на политически сътресения) и почти никоя страна с толкова напреднала икономика като Съединените щати не е била потопена в гражданска война. Високата степен на политическа поляризация в САЩ е малко вероятно да надвие тези исторически прецеденти.

През следващите три до пет години вероятността САЩ да изпаднат в автокрация или "нелиберална демокрация", като Унгария на Виктор Орбан или Турция на Реджеп Тайип Ердоган, също е доста ниска. И Орбан, и Ердоган им трябваше около десетилетие, за да консолидират властта си в страни с крехки демократични традиции, слаби институции и силно централизирани политически системи. И двамата първоначално дойдоха на власт със силна обществена подкрепа и без ясна социална поляризация. За разлика от тях, САЩ са федерална система със силно разделение на властите, стара демократична традиция и понастоящем високи нива на политическа и социална поляризация.

Нека бъдем откровени тук: това, за което повечето хора се тревожат е бившият президент Доналд Тръмп или фигура, подобна на Тръмп, която печели президентските избори през 2024 г. и Тръмпистка републиканска партия, която получава и запазва контрола над двете камари на Конгреса. Но вероятността от такава последователност от събития все още е малка. Приемането на вероятност 50/50 за всяко от трите събития да се случи ни дава вероятност от 12,5% и трите да се случат и дори това няма да е достатъчно, за да се превърне САЩ в автокрация. Следователно действителната вероятност е още по-ниска.

Ако няма нито гражданска война, нито автокрация, какво можем да очакваме? САЩ преминават през политическа криза, която се случва веднъж на поколение, която ще се задълбочава през следващите няколко години. Високите нива на демографски и географски концентрирана поляризация, съчетани с проверките и балансите на американската политическа система, означават, че сегашната политическа безизходица и сътресения ще продължат неотслабващо. Това само ще доведе до допълнително разочарование сред силно поляризираната общественост.

Индивидите и групите ще започнат да виждат насилието като единствен начин да се прекъсне този порочен кръг. Вероятно ще видим нарастване на насилието на ниско ниво в политическия спектър, особено срещу политици, местни служители и съдии, както и насилствени сблъсъци между противоположни групи.

Резултатът е, че ръководството на страната - независимо от партията на власт - вероятно ще бъде насочено навътре, тъй като ще бъде погълнато от усилия за гасене на вътрешни пожари. САЩ също ще бъдат все по-транзакционни във външната си политика, приемайки тясно дефиниран национален интерес.

Как Канада може да се подготви за такова бъдеще? Въпреки че Канада е ограничена в способността си да промени посоката на САЩ, тя може да се възползва от някои мерки, за да се подготви по-добре за този сценарий.

Първо, федералното правителство трябва да предприеме изчерпателен и приобщаващ преглед на външната политика, който излага интересите на Канада, как трябва да ги приоритизираме и какви ресурси трябва да бъдат разпределени, за да ги защитаваме и насърчаваме.

Второ, имаме нужда от по-големи инвестиции в канадската отбрана, за да се справим с предизвикателствата пред сигурността в свят, в който САЩ са все вглъбени в себе си и отдалечени от своите съюзници. Необходими са стабилни отбранителни способности, за да се защитят основните интереси на Канада в областта на сигурността (без да се разчита прекомерно на САЩ) и да се даде смислен принос към нуждите от сигурност на нашите съюзници.

Трето, Канада трябва да изгради подобрени и задълбочени многостранни и двустранни отношения със своите демократични съюзници и партньори по целия свят. Това не само ще осигури по-голямо влияние в отношенията със САЩ, но и ще намали прекомерното ни разчитане на американците в защитата и насърчаването на канадските интереси в чужбина.

И накрая, Канада трябва да предприеме проактивен и изпреварващ подход към отношенията със Съединените щати. Канада трябва да идентифицира ключови въпроси и жизненоважни интереси по отношение на САЩ, да наблюдава развитието на изпълнителната, законодателната и съдебната власт и да поддържа работни отношения с политици от целия политически спектър.

Макар че е малко вероятно да има гражданска война или да се превърне в диктатура, отклоняването на САЩ е достатъчно опасно и ние трябва да сме готови за това./news.bg

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448