U.S. News & World Report: Провалът на плана на Путин

Избрано 04.10.2020 09:16 Снимка: ДНЕС+

U.S. News & World Report: Провалът на плана на Путин

Тази година Русия трябваше да възвърне величието си, а Путин да получи статут на "изключителен държавник". Вместо това годината беше пълна с трудности за този човек, който наистина искаше да стане крал. Тази година трябваше да бъде годината на Владимир Путин. В началото на 2020 г. изглеждаше, че руският президент е обмислил и изчислил всичко. 

 

През януари 67-годишният владетел обяви мащабни конституционни реформи, които след две десетилетия на власт на практика ще му позволят да остане там, колкото иска. Официалният референдум за тези промени, първоначално насрочен за април, трябваше да осигури публично приемане на статута му на владетел, който държи здраво властта по-дълго от всеки друг в Русия след Йосиф Сталин.

Няколко седмици по-късно тържествата и парадите в чест на 75-годишнината от победата на Съветския съюз над нацистка Германия също трябваше да служат като своеобразна официално потвърждаване на Путин.

 

Президентът Доналд Тръмп даде знак за своя интерес към завръщането на Русия в Г-8 на индустриализираните страни, като отстъпи от нейното изключване от групата в международно осъждане на инвазията на Москва в Украйна през 2014 г.

Тази седмица Путин трябваше да се обърне към Общото събрание на ООН, за да потвърди своята мощ и видна позиция. Русия, без съмнение, трябваше да засили позициите си и международното влияние. "Това беше страхотен план", казва Иван Курила, професор в Европейския университет в Санкт Петербург. "Но, всичко се обърка."

Поради коронавируса референдумът трябваше да бъде отложен (и в крайна сметка се смяташе за цирк по целия свят), както и мемориалните събития в чест на Деня на победата, които също трябваше да бъдат значително намалени. Вирусът опустоши Русия и прибързаното съобщение на Путин за първата ваксина в света беше посрещнато със скептицизъм почти навсякъде, включително в самата Русия, относно нейната ефективност и безопасност.

И не толкова отдавна в Беларус избухнаха протести след фалшифицирани избори, които продължават и до днес, подхранвайки общественото недоволство от корупцията и служейки като модел за потенциални улични бунтове в самата Москва.

 

Световните лидери обикновено се радват да чакат своя ред да говорят на трибуната на Генералната асамблея и да говорят за постиженията и надеждите на своята страна, въпреки че облак надвисва над Путин на тазгодишната до голяма степен отдалечена среща за нови санкции (включително по предложение на администрацията на Тръмп) за намесата му във вътрешните работи на други държави.

А по-рано този месец Германия намекна за възможността за налагане на санкции срещу Русия след очевидното отравяне на политическия дисидент Алексей Навални, което служителите му смятат за опит за покушение.

Необичайно неприкритата тревога на една от икономически най-силните сили в Европа даде нови форми на критика към руския лидер. И въпреки твърдата му реакция на всички тези трудности - вирусът и несъгласието у дома и в квартала - проблемите на Путин само се влошиха.

 

Заедно тези кризи сега заплашват властта му, както той го знае. Ситуацията в Беларус оказва най-голям натиск върху руския лидер. И следващите му стъпки вероятно ще определят до каква степен той може да спаси славните планове, които е заложил за 2020 г.

"Дали това е добра или лоша година за Путин, може да зависи от това как ще се развият нещата в Беларус", каза Агния Григас, старши научен сътрудник и автор на "Отвъд Крим: Новата руска империя и новата геополитика на природния газ".

Кремъл все повече настръхва от политическите протести в Беларус, започнали след противоречивия преизбиране на неговия президент Александър Лукашенко, след четвърт век на власт. Въпреки че Лукашенко намекна за желание за изграждане на по-тесни връзки със Западна Европа, той все още остава един от най-верните съюзници на Путин - "надежден помощник в различни ръководени от Русия интеграционни проекти на Евразийския икономически съюз и московските паради, които повечето лидери на бившите съветски републики се опитват да избегнат. ", коментира Григас.

Беларус остава плацдарм за Русия в Европа и последната от славянските страни, която се смята за съюзник. Путин се възползва от този статут, за да заяви открито, че руската намеса може да се наложи в страна, която вече е в съюз с Русия. Тази декларация е в пълен контраст със ситуацията, когато например Москва маскира нашествието си в Украйна като дело на бунтовниците и политическото движение в Крим, които уж гласуваха за независимост, без никаква външна намеса в този процес.

Държавният департамент изрази загриженост относно способността на Русия да нахлуе в Беларус.

"Всички държави - особено Русия - трябва да зачитат суверенитета на Беларус", заяви говорителят Морган Ортагъс относно плановете на Кремъл да прехвърли елитни военни части в съседа си.

Основният страх на Путин обаче изглежда евентуалното разпространение на размирици в собствената му страна, където дори протести заради провинциален политически спор в Далечния изток продължиха няколко месеца, подхранвани от гняв по теми, свързани с въставащите граждани на Беларус.

"През последните няколко дни имаше популярна поговорка: Беларус през 2020 г. е Русия през 2024 г. През 2024 г. страната ще проведе следващите си президентски избори," казва Курила. "Вярвахме, че беларусите са толкова политически пасивни, толкова свикнали с тиранията и тоталитарното управление, че никога няма да протестират срещу Лукашенко. Сгрешихме. " "Това е вдъхновение", добавя той. "И може да удари Русия."

Освен това анализаторите предполагат, че отравянето на Навални е знак, че Путин вече е предприел провокативни стъпки, за да се увери, че враговете не могат да използват нито една от предполагаемите слабости на режима му.

Германското правителство потвърди, че Навални е бил отровен с военна отрова от семейство, известно като Новичок. Същата отрова беше използвана през 2018 г. при опит за убийство на друг забележим враг на администрацията на Путин в Солсбъри, Англия - бившият руски шпионин Сергей Скрипал.

Миналата седмица Навални излезе от кома и остава в болница в Берлин, където служителите казват, че възнамеряват да информират ЕС и НАТО, както и Организацията за забрана на химическите оръжия, за своите констатации. Канцлерът Ангела Меркел също се е сблъскала с натиск от страна на германския народ да затвори почти завършения газопровод "Северен поток 2", който не само ще осигури на руския газ директен път към Европа, но и ще забие клин между САЩ и близкия им съюзник Германия.

Руснаците са разтревожени и от неумението на властите да овладеят пандемията от коронавирус. Това само може да засили политическото наппрежение.

През 2018 г. президентът на съседен Китай Си Дзинпин си гаарантира пожизнен мандат. Две години по-късно Путин получи възможността да управлява поне до 2036 г.

В момента имаме две силни авторитарни държавни, които са открита алтернатива на либералните демокрации.

Все пак назряват няколко фактора, които могат да създадат проблеми за Путин./news.bg

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448