Украински митрополит: От неканоничната "църква" в Украйна пребиват православни. Не ги признавайте

Избрано 04.06.2024 18:42 Снимка: ДНЕС+

Украински митрополит: От неканоничната "църква" в Украйна пребиват православни. Не ги признавайте

Отворено писмо до епископата на Българската православна църква от митрополит Лука Запорожки и Мелитополски  от Украинската православна църква

Скъпи на сърцето ми братя в Христа и съмолитвеници пред престола Божий!

Христос Воскресе!

Днес нашата Вселенска църква преживява нелеки времена. Грубо се нарушават каноните, умишлено се извършва нагла легализация на разкола, увеличават се мащабите на разрушаване на всеправославното единство.

На този фон изключителна важност придобива позицията на всяка поместна църква и на всеки епископ. Защото не става дума за някакъв конфликт за административни граници или привилегии, а за съхраняване на истинната вяра, чистотата на православието, което в днешните условия се опитват да подменят със симулакрум, основан на първенството на властта на един религиозен център.

За съжаление този процес се отрази и на Украйна. В тази връзка винаги сме били благодарни на Българската църква за нейната неизменна подкрепа на каноничното православие в нашата страна, която и на мен лично е изказвал о Бозе почившият Патриарх Неофит. 

Това, което се случи в Истанбул, се отклонява от стройната и систематична поредица от стъпки на БПЦ в защита на истинската вяра. От църковните медии виждаме, че това се разбира и в България, където въпросната инициатива предизвика много критики и недоумения в църковните среди.

Веднага отбелязвам, че не бих искал никого да съдя. Защото, на първо място, това е вътрешно дело на участниците в тази проява и на самата Българска църква и всички съответни въпроси първоначално трябва да се решават вътре в самата БПЦ. 

Въпреки това считам за възможно да призова Вас, моите събратя-архиереи, изключително внимателно да обмислите преди да вземете съдбоносни, в това число и за нас, решения.

В частност това се отнася до признаването на определена религиозна структура. 

Структура, чийто привърженици заграбват чужди храмове, пребиват и осакатяват православни християни.

Структура, където липсва апостолска приемственост, а хиротониите на нейното висше ръководство от гледна точка на каноните са нищожни. 

Структура, чийто лидери изразяват готовност да следват пътя на нова уния и интеграция в антиправославния свят. 

Структура, чийто създател е подкрепил през 1996 г. българските разколници во главе с митрополит Пимен чрез съслужение с тях. 

Скъпи събратя-архиереи!

Както е известно, „не може добро дърво да дава лоши плодове, нито лошо дърво да дава добри плодове” (Мат. 7:18). 

Именно затова Ви моля в дните, когато цялата църковна пълнота се подготвя да празнува денят на рождението на нашата Майка-Църква – Светата Петдесетница, да постъпите правилно съгласно вероучителните истини на Православието, каноните и съвестта.

Защото от Вашето решение ще зависи много. На първо място, по-нататъшният път на нашата Църква – към грандиозен разкол, който ще бъде много по-страшен от разкола през 1054 г., или към очистване и оздравяване, благодарение на възстановяването на нарушеното единство.

Нека не престъпваме това, което не бива да се престъпва. Защото, както е казал светителят Иоан Златоуст: „Църквата не е църковните стени, а църковните закони”.

Воистину воскресе Христос!

Искрено Ваш – в любовта към Разпнатия и Възкръснал за нас Господ – брат и съслужител

Лука митрополит Запорожки и Мелитополски

Превод: Любомир Серафимов

CHF CHF 1 2.01882
GBP GBP 1 2.32063
RON RON 10 3.93432
TRY TRY 100 5.43423
USD USD 1 1.79599