Тази петролна криза напълно ще преобрази индустрията

Избрано 28.07.2020 08:45 Снимка: ДНЕС+

Тази петролна криза напълно ще преобрази индустрията

Когато миналия месец JP Morgan заявиха, че петролната криза по същество не се различава от предишните кризи, това беше вярно - поне в известен смисъл. Но в известен смисъл беше и грешно, защото много анализатори наричат ​​настоящата криза безпрецедентна. Тази криза ще промени индустрията по начин, който никоя друга не е успяла, пише Оilprice.

Катранените пясъци (oil sands) в Канада са сред най-тежко засегнатите сегменти на индустрията, отбелязва Wood Mackenzie в доклад. Една от причините за големите щети беше, че производителите в Канада никога не успяха да се възстановят напълно от предишния срив, преди да бъдат ударени от пандемията.

Докато други се възстановиха и стигнаха до нивата, от които бяха прекъснали, по време на ценовата криза от 2014 до 2016 г., канадските производители се бориха на фона на регулациите и топва накараха инвеститорите да се замислят. Само тази година инвестициите в нефтените пясъци, според Wood Mac, биха били с 8 милиарда долара по-малко, отколкото през 2019 г., и с 80% по-ниски, отколкото през 2013 г. Изглежда, че и перспективите не са много обнадеждаващи, ако всички прогнози за бавно и продължително възстановяване на цените на петрола и търсенето се реализират.

Екологично възстановяване?

Главният изпълнителен директор на Suncor и изпълнителният директор на Alberta Innovates миналия месец излязоха с призив за действия, съсредоточени върху екологичното възстановяване от кризата, като нефтените и газовите компании играят водеща роля в това възстановяване..

"Нефтената и газовата промишленост е един от най-големите пазари за потенциални инвеститори за чиста технология в Канада", казват Марк Литъл и Лора Килкреаз. "Предизвикателствата, пред които е изправен секторът, съчетан с предприемаческа култура и мотивацията да процъфтява в нисковъглеродна икономика утре, предоставя богата възможност за инвестиции в чисти технологии в сектора."

Някои биха казали, че катранените пясъци са "мъртви". Други биха отбелязали, че ги има, докато не спре търсенето. Тъй като това търсене спада, обаче, компаниите, търсят други начини да доставят енергия на своите потребители.

Офшорните проекти за нефт и газ могат да струват скъпо и да се осъществяват бавно, но пък имат и дълъг живот и сравнително ниски оперативни разходи. Изглежда са сред най-устойчивите сегменти на петролната индустрия в тази безпрецедентна криза, която изпитваме в момента.

В Мексиканския залив например 80% от проектите за производство имат пределна цена от едва 10 долара за барел, според Wood Mac. Но дори и извън Мексиканския залив, разходите за производство на нефт в морето намаляват, което помага на сегмента да издържа тази буря като всички останали преди нея. Някои правителства също помагат.

Норвежкото правителство например помага на своята офшорна петролна индустрия: наскоро одобри пакет от мерки за помощ, които биха могли да намалят нивата на безработица за някои проекти с до 40%, макар и това да е само временно.

И все пак не всички в офшорния бизнес са толкова издръжливи, колкото компаниите, които добиват петрола. Офшорните сондажи са изправени пред много повече трудности, тъй като производителите ограничават инвестициите в проучванията. Шест от седемте най-големи сондажни компании вече са подали молби по закона за фалита, започнаха да се преструктурират или да преговорят с кредитори, според скорошен доклад на Reuters.

Онези, които оцелеят, вероятно ще работят в среда, която е много различна от тази преди кризата, с много по-малко платформи - толкова, колкото 200 плаващи платформи и много по-тесни връзки с големите играчи.

Шистите в САЩ са в центъра на много от последните прогнози и анализи. Прогнозите сочат по-бавно възстановяване от очакваното и още по-слаб пейзаж след кризата.

Това, които е общо за всички петролни компании по света са намалените инвестиции, забавянето на проектите.

Може би един пример за това колко лошо е пострадала индустрията, е ситуацията в Африка. Според Wood Mac имало 22 проекта, които трябва да получат окончателно инвестиционно решение през следващите 18 месеца преди кризата - сега са само три.

Защо Африка е добър пример? Защото преди кризата тя беше най-горещото ново място за инвестиции в нефт и газ с особен акцент върху втечнения природен газ. Сега тази нова граница може никога да не бъде премината така, както беше планирано./money.bg

CHF CHF 1 1.81364
GBP GBP 1 2.17283
RON RON 10 4.04473
TRY TRY 10 2.38912
USD USD 1 1.66794