Свободното движение в Шенген под въпрос

Избрано 25.09.2023 18:37 Снимка: ДНЕС+

Свободното движение в Шенген под въпрос

Полша е близо до вземане на решение за затягане на контрола по границата със Словакия, като мярка за спиране на потока от имигранти, каза говорител на правителството, цитиран в понеделник от Ройтерс.

"Трябва да решим дали да предприемем допълнителни мерки за защита на полско-словашката граница... ние също така анализираме как може да изглежда потенциалната посока на имиграция от (италианския остров) Лампедуза", каза Пьотр Мюлер, цитиран от частната телевизия Polsat News.

"Обмисляме да засилим контрола в този район и да предприемем стъпки за обезопасяване на тези маршрути.

Словашката опозиционна партия СМЕР-ССД, която води в проучванията преди изборите този месец, призова правителството да започне гранични проверки, за да спре нарастващия поток от мигранти, преминаващи от Унгария към Западна Европа.

Министерството на вътрешните работи съобщи миналата седмица, че броят на задържаните нелегални мигранти е нараснал девет пъти спрямо предходната година, до повече от 27 000 досега тази година.

Франция също няма да приема мигранти от италианския остров Лампедуза. Това заяви миналата седмица вътрешният министър Жералд Дарманен.

Думите му бяха във връзка с рекордния брой пристигащи бежанци на средиземноморския остров.

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648