Скопие оставя евроатлантическите мантри за синия екран, дава път на югославско-мафиотски бизнес

Избрано 07.09.2020 17:29 Снимка: ДНЕС+

Скопие оставя евроатлантическите мантри за синия екран, дава път на югославско-мафиотски бизнес

Скопие избира за свой ментор духа на Белград от времето на Слободан Милошевич.

Македонският премиер Зоран Заев и неговият коалиционен партньор от Демократическия съюз за интеграция Али Ахмети по бързата процедура разрешиха гигантска инвестиция на Миодраг Дака Давидович, който е основният инструмент на сръбския национализъм в региона и яростен и мощен спонсор на антиевропейските и антинатовските проекти на Балканите, предаде репортер на БГНЕС.
От няколко месеца в страната се разпространяват записи, от които става ясно, че Дака получава подкрепа от бизнес партньорите на Заев и Ахмети. В записите Миодраг Давидович съобщава, че е дал подкуп на сума няколкостотин хиляди евро и е раздал обещание за подкупи за милиони евро.
За по-малко от седмица през месец февруари той получава всички разрешителни, за да построи в центъра на Тетово така наречената „градска джунгла“ с площ 230 хил. кв.м. Цялата инвестиция трябва да донесе печалба от 200 милиона евро.

Дака – националист и агент на сръбското влияние и служби

Миодраг Дака Давидович е бивш служител на Държавна сигурност, когато Сърбия и Черна гора са в една държава. В началото на 90-те години на миналия век, когато Югославия се разпада в поредица от кървави етнически конфликти заради сръбския шовинизъм, Дака натрупва първоначален капитал покрай югоембаргото, „търгувайки“ с петрол и акцизни стоки. Заедно с братя Карич той е сред най-приближените до Слободан Милошевич и неговата съпруга Мира Маркович, която почина миналата година в Москва, укривайки се от правосъдието.
По време на войната в Босна и Херцеговина /1992-1995 г./ Дака дори е избран за министър в марионетното сръбско правителство в Пале, което е отговорно за геноцида в Сребреница и други военни престъпления.
Успоредно с политическата си кариера той налива основите на бизнесимперия, за което спомага близостта му до Милошевич и неговия политически съюзник в Черна гора Момир Булатович, чийто кум е Миодград Давидович. Срещу него в края на миналата година беше извършен атентат в хотела, където преди 20 години беше убит Желко Ражнатович-Аркан. Последният беше ръководител на паравоенните отряди в Босна, Хърватия и Косово, които са отговорни за много военни престъпления.
Дака открито се противопоставя на независимостта на Черна гора, на черногорската идентичност и самостоятелна църква. Той твърди, че е благословен от сръбския патриарх Ириней и от сръбските светци Свети Сава и Свети Василий. „Бизнесменът“ смята ЕС, НАТО за „слуги на дявола“ срещу православието. Сръбската православна църква е определяна като най-важната институция, която прокарва сръбското влияние сред съседните православни народи, най-вече македонци и черногорци.

Бранко Героски: Дака финансира антиевропейското влияние на Балканите

„Изключително симптоматично е, че на 31 август тази година, само един ден след формирането на старото-ново правителство на Зоран Заев, община Тетово прие градоустройствен план, който позволява да се изгради комплекс с около 2000 апартамента. Тази огромна инвестиция принадлежи на спорния черногорски магнат Миодраг Дака Давидович и ще му позволи да реализира огромни печалби“, заяви пред БГНЕС Бранко Героски, дългогодишен журналист и главен редактор на сайта „Плусинфо“.
Той припомни, че преди изборите македонската общественост е информирана за две важни неща.
„Първо, всички чухме за незаконно записан разговор, от който става ясно, че една от известните фигури на македонския бизнес ъндърграунд Зоран Милевски Кичеец и Дака договарят лобиране, за да се премахнат пречките пред тази инвестиция. От това видео разбрахме, че Дака е имал контакти и с бившия генерален секретар на правителството Драги Рашковски, човек, близък до Заев, но и със самия Заев. Дака открито казва, че е дал подкуп от 300 000 евро, за да завърши сделката“, посочи Героски.
„Второ, всички разбрахме за миналото на бизнесмена Давидович, т.е. за факта, че той е един от основните финансисти на антиевропейски и антизападни организации на Балканите. Името му се свързва с най-екстремните групи и индивиди в Сърбия, Черна гора и Босна и Херцеговина“, добави журналистът-ветеран.
„Наистина е тревожно, че правителството на Зоран Заев, което се обявява за прозападно и проевропейско във всеки смисъл и управлява държава-членка на НАТО, е решило да си сътрудничи с магнат с такъв произход“, алармира Героски и добави, че за него все пак това не е голяма изненада, тъй като Белградската линия на влияние беше много силна в аферата “Рекет”, за която той е писал почти две години.
„Много фигури от македонското публично пространство бяха изложени в тази корупционна афера, но връзката с Белград остана внимателно скрита от съдебната власт и от очите и ушите на обществеността. За съжаление, нямах и все още нямам достатъчно сериозни доказателства, за да изложа публично тази връзка“, заяви Героски.
Въпреки факта, че Македония вече е пълноправен член на НАТО и вероятно скоро ще започне преговори за членство в Европейския съюз, факт е, че влиянието на белградския политически-криминален подземен свят върху политическата ситуация в нашата страна все още е много силно. Тъжно е, че това се запазва и днес, 30 години след обявяването на независимостта на Македония“, заяви Героски.

Отново обект на сръбските аспирации

Последните 3 години показаха, че Македония и нейният народ имат желанието окончателно да се откъснат от сръбската сфера на влияние, но това е един сложен процес.
Въпреки постигнатия напредък по пътя на евроатлантическата интеграция, правителството в Скопие усилено работи за мини Шенген пространство в региона, което се счита, включително от властите в Черна гора и Косово, за опит за възстановяване на ново сръбско влияние в Западните Балкани. В същото време продължава да се блокира изграждането на Коридор №8, въпреки осигуреното финансиране.
Али Ахмети, който участва непрекъснато в управлението на Македония от 2006 г., бе разпитан в началото на тази седмица от Международния трибунал за военните престъпления в Косово във връзка с участието му като командир в Армията за освобождение на Косово /АОК/. Публична тайна е, че Али Ахмети е притежавал сръбска лична карта с името Александър Антич.
„Изключително притеснително е, че в новия кабинет на Заев и Ахмети има министър с наследствени връзки със сръбските служби. Това е недопустимо за страна-членка на НАТО“, заяви пред БГНЕС представител на посолство на държава-членка на НАТО в Скопие.

Едно от най-противоречивите назначения е това на Виктор Димовски за директор на Агенцията за национална сигурност. Според дипломатическата кореспонденция на американското посолство, качена в Уикилийкс, той е под тотален контрол на сръбските власти. В грамата на американския посланик в Скопие пише, че Виктор Димовски е „в джоба на сърбите“. Автор на документа е бившият посланик Джулиан Милованович /2005-2008 г./.
Назначаването на Димовски бе истински шок както за експертите в сферата на сигурността, така и за външнополитическите наблюдатели. Димовски беше един мандат посланик в Белград. Преди това по време на президента Бранко Цървенковски /2004 – 2009 г./, който се смяташе за най-сигурния проводник на сръбското влияние в Македония, той оглавяваше Агенцията за разузнаване от 2007 до 2009 г.
През 2017 г. е държавен секретар в министерството на външните работи. Като участник в преговорите преди подписването на Договора за приятелство и добросъседство между България и Македония на 1 август 2017 г., Димовски създаваше напрежение чрез така наречените “червени линии”.
Присъствието на просръбски елементи създава напрежение в диалога между София и Скопие. Интрига бе създадена около работата на Смесената комисия по историческите въпроси. Миналата седмица бе обявено, че тя е имала заседание, което не отговаря на истината.

Проф. Топалов: Пендаровски подвежда Македония

Членът на Комисията проф. Кирил Топалов опроверга пред БГНЕС информацията, че тя е имала онлайн заседание.
Преди около месец и половина два, някъде в началото на лятото, наистина е имало онлайн среща, на която е уточнен протокола от последното заседание на комисията, състояло се през ноември 2019 г. „Те бързаха да си отидат след заседанието и не успяхме да съгласуваме и да приемем общия протокол. Този общ протокол беше приет по време на онлайн връзка от двете ръководства на Комисията. Но това не беше заседание“, каза проф. Топалов.
В тази връзка той заяви, че македонският президент Стево Пендаровски е подвел македонската общественост с твърдението си, че е имало такова онлайн заседание.
„През цялото време, когато сме спорили по някои въпроси, македонските участници в Комисията са ни обвинявали, че се водим от политически мотиви в своите становища. Факт е, че през 2019 г. ние на два пъти проведохме избори за Европейски парламент и местна власт, но не поискахме прекъсване на работата на комисията, защото е имало избори. През ноември те заявиха, че понеже ще имат избори прекъсват работата. Кой се води от политически съображения? Ние или те? С това те се разобличиха, че изцяло се водят от политически съображение. Сега доколкото чувам, те имат желание в края на септември да направим при тях заседание. Ние нямаме нищо против. От миналия ноември чакаме кога ще имаме заседание“, каза проф. Топалов.

В края на миналата седмица по време на срещата в Брюксел за присъединяване на държавите от региона България зае ясна позиция. В документ изпратен до БГНЕС външно министерство подчерта, че „България подкрепя присъединяването ма РС Македония към Фронтекс, но при стриктно спазване на Договора за приятелство и сътрудничество от 2017 г. България многократно е представяла позицията си пред органите на ЕС и е направила своите предложения по въпроса“.

На 8 септември Република Северна Македония ще отбележи 29 години от своята независимост. В навечерието на този юбилей основният проблем пред изграждането на независимата македонска държава остава напълно контролирания от сръбско-руското лоби политически елит на страната. /БГНЕС

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448