"Шпигел": Лукашенко зад решетките

Избрано 13.10.2020 09:34 Снимка: ДНЕС+

"Шпигел": Лукашенко зад решетките

Владетелят на Беларус Александър Лукашенко Лукашенко се срещна с опозицията в затвора. Режимът, който прие това като символ на слабост, но грубо се противопоставя на демонстрантите, изпрати различно послание, пише германското списание "Шпигел".

"Това, което се разиграваше по улиците на Минск в неделя, на моменти наподобяваше насилието, станало малко след президентските избори преди два месеца. Силите за сигурност бяха по-брутални и по-агресивни срещу мирните демонстранти", казва журналистката Кристина Хебел.

 

През уикенда Беларус стана свидетел на различни съобщения. В събота владетелят Александър Лукашенко се срещна с арестувани членове на опозицията, включително Виктор Бабарико. Телеграм каналът "Пул Перви", който се смята за близък до Лукашенко, съобщи, че срещата е проведена в 1-ви център за задържане на КГБ. Тя е продължила 4,5 часа. Публикуван бе и кратък видеоклип .

"За първи път президентът позволи да бъдат публикувани такива кадри с политически опоненти. Срещата беше неочаквана за всички ", каза за "Шпигел" политическият анализатор Олга Дриндова. По този начин той призна съществуването на политически затворници в страната, припомни Олга Дриндова.

 

"Дриндова говори за" символ на слабост ". Според нея срещата на Лукашенко показва, че той вече не е виждал друг избор, освен да предприеме такава стъпка. След изборите, помрачени от фалшифициране и манипулация, Беларус беше в" безизходица ", казва Дриндова. До този момент нито протестиращите, нито режимът с техните репресии не са успели да разрешат конфликта в тяхна полза.

Освен това само Лукашенко може да бъде чут в кратко видео с опозицията.

 

Абсурдно е да гледаш как владетелят казва на събралите се на масата опоненти, че води диалог, след което ги информира, че новата конституция не може да бъде написана на улицата, което е напълно разбираемо като предупреждение към демонстрантите. До каква степен опозицията е участвала доброволно в тази среща, не е известно, отбелязва "Шпигел".

Ясно е, че Лукашенко ще води диалог с опонентите си само когато той се проведе при неговите условия. Едва ли е възможно да се предвиди до каква степен безизходицата в страната може да бъде разрешена по този начин. От реални преговори, например, във формата на кръгла маса с различни представители опозиция, Лукашенко изглежда много отдалечен. Освен това поведението му не изглежда логично.

 

Това просто не съвпада: от една страна, Лукашенко говори за диалог, а от друга страна, силите за сигурност този път действат много по-брутално срещу демонстрантите ... Но поведението му не винаги е логично ", казва Дриндова."

Йорг Форбриг, директор на програмите за Централна и Източна Европа в Германския фонд" Маршал ", вижда в действията на Лукашенко намерение да подкопае позицията на Тихановская като важен лидер на демократичното движение. (...) Следователно, според Форбриг, Лукашенко залага на Бабарико.

 

Както каза добре информираният главен редактор на " Ехото на Москва ", критичен към Кремъл, името на Бабарико беше споменато и в разговорите между Лукашенко и Путин в Сочи. (...) Смята се, че Бабарико е по-приемлив за Кремъл от Тихановская, когото говорителят на Кремъл нарича само "гражданин на Беларус." Вече се изграждат предположения за освобождаването на Бабарико. По всяка вероятност Лукашенко иска ли да изпрати сигнал до Москва по този начин....

Тихановская и други опозиционери смятат, че Лукашенко се опитва да спечели време и да отслаби протеста с помощта на реформа. Тихановская пише в "Туитър" за " имитация на диалог ", с помощта на която Лукашенко иска само да раздели беларусите, пише "Шпигел"./news.bg

CHF CHF 1 1.82822
GBP GBP 1 2.16813
RON RON 10 4.01402
TRY TRY 10 1.99697
USD USD 1 1.67194