Избрано 06.09.2020 13:41 Снимка: ДНЕС+

СДС-Варна празнува деня на Съединението

С поднасяне на венци и цветя на паметника на падналите в Сръбско-българската война Приморци, СДС-Варна почете един от най-големите национални празници в България - Съединението.

Тази година се навършват 135 години от съединението на Източна Румелия с Княжество България.

Съединението е актът, с който на 6 септември (18 септември по нов стил) 1885 година автономната област Източна Румелия се отцепва от Османската империя и се обединява с Княжество България, противно на решенията на Великите сили на Берлинския конгрес.

До Съединението се стига след народни бунтове в Панагюрище, Чирпан, Пазарджик, Голямо Конаре и други южнобългарски селища, координирани от Българския таен централен революционен комитет. В резултат на военен преврат, оглавен от майор Данаил Николаев, османският губернатор в Пловдив Гаврил Кръстевич е свален от власт и заменен от администрация, назначена от българския княз Александър I.

Събитието уважиха областният председател на СДС-Варна д-р Янко Станев, председателят на Градския съвет Желез Железов,  членове, симпатизанти и съмишленици на синята идея.

Лидерът на областната организация се обърна към присъстващите с думите:

„Съединението прави силата е морална мярка за да се извисиш над дребнотемията, да повярваш, че над всичко стои България, и, че само единна държава, единен народ и единното самочувствие на нация може да направи живота по-добър, по красив и по-смислен, както за нас, така и за деца ни.. Както в миналото така и в бъдеще!“

Геновева Михайлова

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448