СДС: Отричането на коронавируса е оръжие срещу страха, но няма да омаловажи заплахата

Избрано 20.10.2020 13:55 Снимка: ДНЕС+

СДС: Отричането на коронавируса е оръжие срещу страха, но няма да омаловажи заплахата

Отричането на коронавируса е оръжие срещу страха, но няма да омаловажи заплахата, а ще ѝ позволи да нанесе по-сериозни здравни и икономически щети, изтъкват в своя позиция от СДС. Повод за становището си дясната партия е днешният рекорд в новите случаи на коронавирус в страната.

„Нацията ни отново е разделена по най-тежкия проблем за България и света в последните години. Двете крайности – паниката и отричането, са на път да превърнат коронакризата от здравна, икономическа и социална, в поредната гореща точка на противопоставяне“, посочват от СДС. Десните политици констатират, че заразата настъпва, а Европа въвежда нови драстични мерки. Позицията им е, че докато България отбелязва пореден рекорд от 1024 заразени за денонощие, това не стряска, а ожесточава позициите и разгаря нови спорове.

„Теории на конспирацията заляха социалните мрежи, че толкова изследвания не могат да се направят за 24 часа. Появиха се още повече „авторитети“, отколкото в началото на коронакризата през пролетта. Сякаш е жизненоважно да се убедим, че това е измислица, а не страшна реалност!

От Съюза дават отговор с пет стъпки.

„На първо място с единство. Единни срещу това, което се задава, дори във всичко друго да сме различни.

На второ място с отговорност. Към себе си и към другите. Социалните контакти са важни, но не повече от живота и здравето.

На трето място със стриктното спазване на мерките. Независимо дали вярваме или не в пораженията от коронавируса. Не можем да лишаваме другия от правото да опази живота си. Изборът е между маската и апарата за обдишване!

На четвърто място със солидарност към най-безпомощните и уязвимите – както от страна на държавата, така и помежду ни.

На пето място с постоянния контрол и самоконтрол както от страна на гражданите, така и от страна на фирмите. Бизнесът трябва да работи, но при спазване на всички противоепидемични мерки, за да не се застрашава здравето на хората и да не се спира икономиката“, заявяват от СДС.

По оценка на Съюза здравните, икономически и социални последици от коронакризата ще се усетят най-силно през предстоящите месеци.

„Тяхната поразяваща сила ще зависи не само от умението на управляващите да се справят, но и от всеки един от нас. Длъжни сме да направим всичко по силите ни, за да не допуснем най-черния сценарий – всеки, според възможностите си. Петте стъпки към това не са трудни, а въпрос на осъзнатост. В тежки за нацията моменти трябва да почерпим сила и мъдрост от предците ни, които са разбрали простата, но необорима истина: „Помогни си сам, за да ти помогне и Господ!“, напомнят от СДС./tribune.bg

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448