Сделка в ЕС - България признава македонския език и македонска идентичност?

Избрано 29.10.2020 20:21 Снимка: ДНЕС+

Сделка в ЕС - България признава македонския език и македонска идентичност?

По време на срещата на посланиците на ЕС в сряда трудният въпрос за историческата истина - или истини - в Западните Балкани отново се появи ... този път под формата на български компромис, който би позволил започването на официални преговори със Северна Македония, коментира старши дипломат пред "Политико".

България ще признае македонския като един от официалните езици на страната и ще признае македонска идентичност.

В замяна Северна Македония ще трябва да признае историческата истина, както е определена от София, и да признае, че има български основи, върху които е създадена всякаква македонска идентичност и официалният език. 

Ако това всъщност представлява компромис, това означава, че повечето български искания са приети. Остава горещият въпрос дали Северна Македония е готова да приеме историческата истина, представена от София, след доста негативните реакции, регистрирани от нейните граждани по въпроса.

Припомняме, че вчера външният министър Екатерина Захариева заяви, че "както ние признаваме реалността, така и те трябва да признаят миналото". Захариева опроверга публикации в съседната ни страна да сме искали промяна на конституцията, нито пък да сме оспорвали правото за самоопределяне и правото на всеки един гражданин, включително и на гражданите на Република Северна Македония, нито правото да наричат езика както искат".

По думите й не е за цел България да спира евроинтеграцията на Северна Македония, но към момента България не е в състояние да одобри преговорната рамка във вида, в който се представя.

Припомняме, на заседанието на Европейския съвет от 18 октомври 2019 г. не се постигна съгласие за датата за началото на преговорите за присъединяването на Северна Македония и Албания към Европейския съюз.

Още преди това преговорите между българските и македонските истори в общата комисия започнаха да буксуват, като препъникамък се превърна фигурата на Гоце Делчев. Срещата на 13 септември 2019 г., беше определена като "най-безплодната". 

След прекъсване от близо една година заседанията на междуведомствената комисия бяха възстановени този месец. Съществен успех не бе постигнат, но бе уговорено следващата среща да се проведе на 3-4 декември в София, а през 2021 година срещите да бъдат цели пет - на всеки два месеца. Това обаче със сигурност означава, че няма да може да се изпълни условието, дадено от Бойко Борисов, до 10 ноември, когато България и Северна Македония като съпредседатели на Берлинския процес ще ръководят Срещата на върха, да има компромисно решение, което да удовлетворява всички.

През това време новият стар премиера на Северна Македония Зоран Заев заяви, че страната му е готова да подпише декларация или анекс към Договора за добросъседство с България, а лидерът на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицковски посочи, че не вярва България да спре интеграцията на Северна Македония в ЕС./news.bg

CHF CHF 1 1.80577
GBP GBP 1 2.16453
RON RON 10 4.01361
TRY TRY 10 2.05831
USD USD 1 1.6096