САЩ: Северна Корея нарежда да се стреля "на месо" за недопускане на коронавируса

Избрано 11.09.2020 15:20 Снимка: ДНЕС+

САЩ: Северна Корея нарежда да се стреля "на месо" за недопускане на коронавируса

Севернокорейските власти са издали заповеди да се стреля и убива, за да не се позволи на коронавируса да навлезе в страната от Китай. Това обяви командирът на американските сили в Южна Корея, цитиран от "Франс прес".

Бедната Северна Корея, чиято разпадаща се здравна система би изпитала затруднения да се справи с голяма вирусна зараза, не е потвърдила нито един заразен с новия коронавирус, който се разпространи из целия свят от първото му появяване в Китай, основния съюзник на Пхенян.

Северна Корея затвори границата си с Китай през януари, за да се опита да предотврати навлизането на заразата, а през юли държавните медии обявиха, че властите са повишили нивото на тревога до максимално възможното.

Командващият силите на САЩ в Южна Корея Робърт Ейбрамс отбеляза, че затварянето на границата е увеличило търсенето на контрабандни стоки, което е накарало властите да се намесят.

Северна Корея въведе нова "буферна зона в рамките на един или два километра до китайската граница", каза Ейбрамс в онлайн конференция, организирана от Центъра за стратегически и международни изследвания във Вашингтон.

"Те имат севернокорейски сили за специални операции там... Ударни сили, наредено им е да стрелят на месо", разкри американският командир.

Затварянето на границите на практика е "ускорило ефектите" от икономическите санкции, наложени на Северна Корея заради ядрените ѝ програми, добави той, като вносът от Китай е спаднал с 85 процента.

Изолираната комунистическа държава се бори и с последиците от тайфуна Майсак, като нейните държавни медии съобщават, че над 2000 къщи са разрушени или наводнени.

В резултат на това Ейбрамс не очаквал да види каквито и да е големи провокации от Пхенян в близко бъдеще, въпреки че каза, че режимът може да покаже нова оръжейна система по време на честванията през следващия месец по повод 75-годишнината от основаването на управляващата партия на Ким Чен-ун.

"Режимът в момента - военните - е съсредоточен основно върху възстановяването на страната им и за намаляване на риска от COVID-19", отбеляза той и допълни: "В момента не виждаме никакви индикации за каквито и да било нападателни действия."

Но Центърът за стратегически и международни изследвания публикува на своя сайт сателитна снимка на севернокорейската военноморска корабостроителница Sinpo South, която според неговите експерти показва активност, която може да индикира подготвителни дейности за изпитание на изстреляна от подводница балистична ракета.

Ново тестване на ракета от Северна Корея ще бъде още един знак за липсата на напредък в преговорите за ядрено разоръжаване между САЩ и Пхенян, които са в застой въпреки няколкото срещи между Ким и американския президент Доналд Тръмп.

Тръмп, който е кандидат за втори мандат на изборите през ноември, беше първият действащ американски държавен глава, който се срещна с член на династията Ким, която управлява Северна Корея от нейното създаване.

Вчера Тръмп написа в "Туитър", без допълнителни обяснения: "Ким Чен-ун е в добро здраве. Никога не го подценявайте!"/news.bg

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448