Сърбия – конкурентна автокрация без смислена опозиция

Избрано 22.06.2020 14:29 Снимка: ДНЕС+

Сърбия – конкурентна автокрация без смислена опозиция

Сръбският президент Александър Вучич обяви за невероятна победата на управляващата и ръководена от него партия на парламентарните избори в неделя, помрачена от бойкота на голяма част от опозицията, която го обвинява в растящ авторитаризъм.

С около 63% от гласовете дясноцентристката Сръбска прогресивна партия (СПП) трябва драматично да разшири своето влияние в 250-членния парламент.

Вучич строго контролира партията, която е на власт от 2012 г.

“Благодарен съм на хората за тази историческа подкрепа”, каза той с възторг в централата на СПП, където привържениците му празнуваха. „Победихме навсякъде“, продължи Вучич. „Спечелихме на местата, където никога досега не бяхме печелили“.

Успехът на Вучич бе подпомогнат от бойкота на изборите от основните опозиционни сили в страната, който обявиха, че докато той е на власт в Сърбия изборите няма да бъдат нито свободни, нито честни.

Но въпреки кампанията им избирателите да останат у дома и продължаващите притеснения относно коронавируса, избирателната активност не беше драматично по-ниска – малко под 50 процента според независимия наблюдател на изборите CRTA.

Бойкотиращата опозиция обяви изборите за „фалшиви” и заяви, че движението им е постигнало успех.

Така или иначе управляващата партия ще има малко съперници, с които да се бори в залите на парламента, където се очаква съпартийците на Вучич да заемат около 189 места.

На второ място се класира техният традиционен коалиционен партньор – Социалистическата партия на Сърбия (СПС), която според прогнозните резултати ще получи 32 места, според проучвателната агенция IPSOS.

И следващата наред беше единствената опозиционна партия, която събра достатъчно гласове, за да премине прага от три процента за влизане в парламента: новосформираният Сръбски патриотичен алианс на Александър Шапич с около десетина места.

В парламента ще влязат и представители на някои етнически малцинства, които имат по-нисък праг за влизане – около 17 места, според IPSOS.

Сред тези, които не преминаха 3% бариера беше ултранационалистическата Сръбска радикална партия, водена от осъдения военен престъпник Воислав Шешел.

Без смислена опозиция „пировата победа“ може в крайна сметка да дискредитира управляващата партия на Сърбия, тъй като тя ще се разглежда като „по-малко легитимна от всякога“, коментира балканският анализатор Флориан Бийбър в Tуитър.

Но в краткосрочен план те ще имат възможността да утвърдят осемгодишните усилия на Вучич да установи контрол върху демокрацията в страната, първо като министър-председател, а сега и като президент.

Той се включи в тези избори, като яхна новата вълна на популярност, при контрола на коронавирусната епидемия в Сърбия, която до момента е регистрирала 260 смъртни случая при седем милиона население.

Въпреки че постът на президента е по-скоро церемониален, той остава най-важният ръководител на Сърбия.

Сръбският анализатор Душан Спасоевич описва изборите в балканската държава като форма на “конкурентна автокрация”.

„Състезание има, но участниците не са равнопоставени“, обясни той игралното поле, изкривено от негативното влияние на Вучич. Базираната в САЩ „Фрийдъм Хаус“ наскоро обяви, че страната вече не е демокрация, а “хибриден режим”, поради “годините на увеличаване на влиянието на държавата, злоупотребата с власт и тактиката на управление на „силния човек”.

И все пак сръбският лидер може да разчита на подкрепа от съюзници на международната сцена.

В допълнение към тесните връзки с Русия и Китай, той има и подкрепата на Запада, където той се разглежда като способен да постигне сделка за прекратяване на дългогодишния териториален спор с бившата провинция Косово. С изборите зад гърба си президентът вече ще бъде подложен на натиск да постигне напредък в преговорите с Прищина, които бяха замразени за повече от година.

Вучич вече има натоварен график: през следващата седмица той ще разговаря с пратеника на Европейския съюз за Сърбия и Косово, ще посети Москва и ще се срещне с представители на Косово в Белия дом./БГНЕС


Сали Майърс, Катарина Субашич, АФП

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448