Румен Христов: Всеки ще си отговаря за постъпките!

Избрано 18.01.2023 18:50 Снимка: ДНЕС+

Румен Христов: Всеки ще си отговаря за постъпките!

Хилъри Клинтън върна 1500 долара дарение от Дарина Павлова, защото се свързват с име с недобра репутация, припомни депутатът от ГЕРБ-СДС

Горещите казуси с Nexо, даренията към ПП и ДБ, както и признанието на Кирил Петков, че са изнасяни оръжия към Украйна Tribune.bg разговаря с председателя на СДС Румен Христов.

Г-н Христов, виждаме грандиозния скандал, който се разрази около даренията на служители на Nexo към „Да, България“. ГЕРБ-СДС предложи създаването на временна комисия в парламента, която да установи дейността на криптобанката. Какво е мнението Ви за думите на генерал Атанас Атанасов, който заяви днес в национален ефир, че в случая с Nexo става въпрос за една прокурорско-герберска уйдурма и че всичко е замислено предизборно предварително с користна цел?

Затова, че не получиха третия мандат ли? На кривата ракета Космосът ѝ пречи. В крайна сметка решението за това на кого ще бъде връчен третия мандат е на президента. Аз не съм гласувал за него, не съм му фен. Но той има това конституционно право, той си носи отговорността и той решава на кого ще връчи мандата. Да, ние имахме нагласа да подкрепим този мандат, ако беше получен от „Демократична България“, но след като има такъв грандиозен скандал, какъвто е скандалът с Nexo, който не се отразява само на ДБ и на ПП, а се отразява на България, ние не можем да не реагираме. Затова предложихме създаването на такава комисия. Комисиите не са най-ефективното нещо, но това е утвърдена практика във всички парламенти и винаги, когато има съмнения за някои факти, които не са ясни, ние правим комисия, по време на която се надяваме да изясним обстоятелствата, а именно как така в един и същи ден служители на „Демократична България“ решиха да дарят по 20 хиляди лева. Обяснението – „ама ние не следим кой ни дарява средства“, не е приемливо за мен, защото не се получават всеки ден пет дарения по 20 хиляди лева. Да напомня само, че госпожа Клинтън (бел.ред. Хилъри Клинтън) върна 1500 долара дарение от Дарина Павлова, съпругата на покойния Илия Павлов, защото се свързват с име с недобра репутация. Така че, аз не приемам това обяснение на „Демократична България“. Второто нещо, което виждам е, че всъщност ДБ са много обичана партия и са получили много сериозни дарения. Двете дарения за 2021 и 2022 година са на стойност 400 хиляди лева. Ето защо ДБ дължат отговор в тази насока.

От „Да, България“ обаче изпратиха позиция до медиите, в която посочват, че това са едва 10.52% от всички привлечени средства за кампаниите им?

СДС, чийто председател съм, е на терен повече от 33 години. Как така никой не ни хареса да даде една десета от това, което са получили те? Остава съмнение, че тези средства, които са дарени, може би са получени с очакване дарителите да бъдат подкрепени в определени насоки. Неслучайно Асен Василев прави среща с тях и други IT компании с цел да се търси възможност през Борика криптовалутата да се ползва като разменно средство в България. Обвиненията, които от „Демократична България“ хвърлят върху българската прокуратура и върху ГЕРБ, са абсолютно неоснователни, защото разследването започва от щатския прокурор в Ню Йорк и още седем щата, разследване се прави и от английските и израелските служби за финансови измами. В този ред на мисли нещата са много дебели и ще видим какво ще се случи с цялата история. Репутационна щета за тях (бел.ред. „Демократична България“)! Да си отговарят за действията! Това бих ги посъветвал!

И по другата голяма тема от днес, знаете, г-н Петков и г-н Василев признаха, че по времето на тяхното управление България тайно е изнасяла гориво и оръжия през частни компании към Украйна, което стана ясно от разследване на германския вестник „Ди Велт“. Така да се каже те се вживяха в ролята на спасители на Украйна! Бившият премиер заяви, че се радват, че в статията на „Ди Велт“ пише, че България е имала основополагаща роля и е от правилната страна на историята. Как бихте коментирали?

Това беше ясно още в предходния парламент. Въпросът, който ние задавахме, беше свързан с увеличения износ на боеприпаси и на оръжие, което се произвежда в нашите заводи. Всъщност големият ръст на икономиката миналата година до голяма степен се дължи и на увеличения драстично износ на боеприпаси и на оръжия, които България произвежда. Госпожа Нинова постоянно се кълнеше, че не е изнесен нито един патрон за Украйна. Да, директно не, но през посреднически фирми – да. Много интересно беше защо например един държавен военен завод, като този в Сопот, трябваше да работи с посредници. Тоест, те произвеждат продукция, продават я за х лева, посредникът от българска страна или от някоя друга страна си слага неговата надценка, после продукцията отива в държава член на Европейския съюз и там също чрез частен посредник стига до Украйна. От една страна това, което се даваше, се оскъпяваше и от друга страна българските заводи, най-вече държавният завод, не получаваха това, което им се полага, ако износът беше направен директно. Така че, боеприпасите и оръжията отидоха за Украйна, само че на по-високи цени за тези, които дават средствата за закупуването им и за по-малки печалби за тези, които ги произвеждат в България. „Продължаваме Промяната“ обичат посредниците, нали го видяхме и по отношение на газа, те обичат посредниците, това е истината.

И тук остава въпросът, защо след като в миналия парламент ГЕРБ внесе 2 проекта на решения на НС за безвъзмездна помощ за Украйна и то в мандата на ПП, те бяха отхвърлени. Защо се е случило тайно? Възможно ли е да е ставало въпрос за лична облага от цялата работа на Кирил Петков и Асен Василев?

Не мога да вляза в ролята на разследващ. То ще стане ясно. И по отношение на газа се обявяват цени, по отношение на дерогацията за руския нефт се обявяват печалби, които отиват някъде в офшорни сметки. Те дали фигурират там, това може да се провери и ще се провери. Ще излязат наяве нещата. Нищо не може да остане скрито в съвременния свят. Всеки ще си отговаря за постъпките!

CHF CHF 1 2.01549
GBP GBP 1 2.2841
RON RON 10 3.93068
TRY TRY 100 5.63583
USD USD 1 1.83147