Румен Христов във Варна: СДС е жива партия, участвала е в 11 парламента за 32 г. политически живот

Избрано 24.05.2022 11:10 Снимка: ДНЕС+

Румен Христов във Варна: СДС е жива партия, участвала е в 11 парламента за 32 г. политически живот

"СДС е жива партия, имаме силни структури почти навсякъде в България. Участвала е 32 години в политическия живот на страната. Съюзът на демократичните сили е бил в 11 парламента, а е бил извън управлението само 5 години."

Това каза на Регионалната конференция на СДС-Северизточен регион председателят на СДС и депутат в настоящия парламент проф. Румен Христов пред делегати и съмишленици от Варна, Добрич, Търговище и Шумен.

Той допълни, че това, което СДС е направил за България не може да бъде дори изчетено за 40 минути парламентарно време, още повече обяснено. Повод за думите му станаха вече една година повтарящите се думи на управляващата четворна коалиция, че за толкова години нищо не е направено.

"Нека се похвалят първо с една десета от това, което СДС е направил за страната, а не да се държат, сякаш в България преди тях никога не е имало правителства и светът започва от днес и с тях", категоричен бе председателят на СДС.

Според него, ненавременните мерки на правителството са довели до чудовищната инфлация, която в момента е около 17%, а по думите му, ще стигне и 20%. Той подчерта, че причината за неадекватното управление на държавата е липсата на опит и чувството за самодостатъчност на новото управление, както и тяхната самонадеяност.

"Да, има привнесена инфлация от вън, но в Европа тя е едва 7 - 8 %, което е два пъти по-ниско ниво, отколкото в България", допълни още проф. Христов. В изказването си той обърна внимание и на коалиционната политика, която провежда СДС, касаеща взаимодействията на местно и на национално ниво.

Председателят на СДС изрази притеснението си относно казуса с Република Северна Македония. Съмненията на СДС са, че националният интерес ще бъде предаден.

Румен Христов каза още, че според него се задават предсрочни избори наесен и призова за стягане на структурите на СДС и разширяване на подкрепата, привличане на нови съмишленици и вдъхване на нова енергия в организациите.

Той припомни, че СДС е по-малкият партньор от коалицията ГЕРБ-СДС. Ролята на партията никак не е малка, напротив, в много случаи е решаваща. Относно регионалната конференция, председателят на сините изрази надежда, че такива форуми партията ще започне да провежда регулярно и дори по-често. 

Той благодари на заместник-председателя на СДС д-р Янко Станев за организацията на конференцията и на всички областни структури, уважили събитието, както и изрази благодарност към Валентин Станев, който бе член на Националния изпълнителен съвет на СДС за неговата отдаденост и принос за СДС през годините. 

CHF CHF 1 2.02299
GBP GBP 1 2.31547
RON RON 10 3.9295
TRY TRY 100 5.61518
USD USD 1 1.81364