Радев се загрижи за продължаващата дискриминация на българи в Северна Македония

Избрано 22.02.2021 12:41 Снимка: ДНЕС+

Радев се загрижи за продължаващата дискриминация на българи в Северна Македония

Президентът Радев призовава за своевременна реакция от отговорните институции у нас и в Република Северна Македония на сигналите на наши сънародници от съседката ни, че са дискриминирани. Сигналите са изпратени до президентската институция.

Радев напомни, че над сто хиляди граждани на Република Северна Македония имат българско гражданство, придобито на базата на свободно волеизявление и документално удостоверяване на техния български етнически произход. Хиляди други са в процедура на разглеждане на заявленията им за придобиване на българско гражданство. Тези обективни факти очакваме да намерят израз и в противодействието на официалните власти в РСМ срещу тревожните измерения, които взима езикът на омразата срещу България и българите в РСМ, се казва в позиция на президентството.

Българите в Република Северна Македония трябва да имат равни права с тези на останалите граждани на страната в съответствие с най-високите световни и европейски стандарти. Този основен принцип на демокрацията е заложен и в духа на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между двете страни от 2017 г./tribune.bg

CHF CHF 1 1.76998
GBP GBP 1 2.26283
RON RON 10 4.01097
TRY TRY 10 2.21873
USD USD 1 1.62606